23 / 04 / 2024

Murisin borçlarından mirasçıların sorumluluğu nedir?

Murisin borçlarından mirasçıların sorumluluğu nedir?

Miras, bir kimseye ölen bir yakını tarafından kalan mal, mülk, para veya borç olarak karşımıza çıkıyor. Peki, murisin borçlarından mirasçıların sorumluluğu nedir? Murisin borçlarından sorumluluk kimdedir?



Murisin borçlarından mirasçıların sorumluluğu nedir?

Miras, bir kimseye ölen bir yakını tarafından kalan mal, mülk, para olarak karşımıza çıkıyor. Miras, mirasbırakanın yasal ve atanmış mirasçılarına kalıyor.


Ölen bir yakınından kalan mirasın birden çok mirasçıya kalması halinde, paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor. 


Miras bırakan kişiye "muris" deniyor. Murisler, her zaman menkul ya da gayrimenkulü miras olarak bırakamayabiliyor. Geriye kalan yalnızca borç da olabiliyor.


Peki, murisin borçlarından mirasçıların sorumluluğu nedir? Murisin borçlarından sorumluluk kimdedir?


Murisin borçlarından mirasçıların sorumluluğu, mirasın kabul edilmesi halinde mirasçılarda oluyor. Ancak mirasçıların mirası reddetme hakları da bulunuyor.


Mirasın reddi..

Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.


Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.


Babadan oğula ev hibe edilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön