18 / 04 / 2024

Babadan oğula ev hibe edilir mi?

Babadan oğula ev hibe edilir mi?

Tapu devir işlemleri akrabalık ilişkisi bulunan kimseler arasında da yapılabiliyor. Anne veya babalar çocuklarına mal hibe etmek isteyebiliyor. Peki, babadan oğula ev hibe edilir mi? Babadan oğula ev hibe edilirse ne olur?



Babadan oğula ev hibe edilir mi?

Borçlar Kanunu gereğince fiil ehliyetine sahip olan herkes, eşler arasındaki mal rejiminden veya miras hukukundan doğan sınırlamalar saklı kalmak üzere, bağışlama yapabilir.


Bağışlamayı izleyen bir yıl içinde başlatılmış bir yargılama sonucunda bağışlayanın, savurganlığı yüzünden kısıtlanmasına karar verilirse, o bağışlama mahkemece iptal edilebilir.


Tapu devir işlemleri akrabalık ilişkisi bulunan kimseler arasında da yapılabiliyor. Böyle devirler genellikle hibe yolu ile gerçekleşiyor.


Anne veya babalar çocuklarına mal hibe etmek isteyebiliyor. Peki, babadan oğula ev hibe edilir mi? Babadan oğula ev hibe edilirse ne olur?


Babadan oğula ev hibe edilmesi mümkün oluyor. Babadan oğula tapu bağışı için gerekli belgeler ile Tapu Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor. Ayrıca bağış tapu harcının da ödenmesi gerekiyor. Peki, babadan oğula ev hibe edilirse ne olur?


Diğer mirasçıların durumu..

Babanın tek bir oğluna ev hibe etmesi, diğer mirasçılarından miras kaçırdığı anlamına geliyor. Böyle bir durumda diğer mirasçıların saklı payları zedeleneceğinden, vefat sonrasında tapunun iptali için mirasçıların dava açma hakkı doğabilir.


Hibe şartlı olarak yapılabilir mi?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön