20 / 04 / 2024

Ev hibe edilir mi?

Ev hibe edilir mi?

Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemine hibe deniyor. Peki, ev hibe edilir mi? Hibe işlemleri nasıl yapılır?



Ev hibe edilir mi?

Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemine hibe deniyor. Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Bağışta bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı vardır.


Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahiptir. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunur. Peki, ev hibe edilir mi?


Ev sahipleri, istediği zaman istediği kimseye evini bağışlayabiliyor. Bunun için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanıyor:


1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden  Emlak  beyan değerini gösteren belge.


Ev hibe harcı:

Ev hibesi için kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. 2015 yılında uygulanan bu bedel ise ortalama 82,50 TL olarak karşımıza çıkıyor.



Tapu harcı döner sermaye 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön