25 / 04 / 2024

Mirasın reddi süresi ne zaman başlar?

Mirasın reddi süresi ne zaman başlar?

Mirasın borca batık olduğu durumlarda mirasçılar, kalan mirası reddedebiliyor. Bunun için 3 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edebiliyor. Peki, mirasın reddi süresi ne zaman başlar?



Mirasın reddi süresi ne zaman başlar?

Veraset yoluyla intikal eden mal, mülk, para ve haklar "miras" olarak nitelendiriliyor. Vefat eden bir kimse ardında mal, mülk ve para bırakabildiği gibi borç da bırakabiliyor.


Mirasın borca batık olduğu durumlarda mirasçılar, kalan mirası reddedebiliyor. Miras, mirasbırakanın ölümüyle açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor.


Miras, malvarlığının tamamı için mirasbırakanın yerleşim yerinde açılıyor. Mirasbırakanın tasarruflarının iptali veya tenkisi, mirasın paylaştırılması ve miras sebebiyle istihkak davaları bu yerleşim yeri mahkemesinde görülüyor.


Mirası reddetmek isteyen mirasçılar, bunun için 3 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edebiliyor. Aynı zamanda ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılıyor. Peki, mirasın reddi süresi ne zaman başlar?


Medeni Kanun gereğince;

Mirasın reddi süresi, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.


Koruma önlemi olarak terekenin yazımı hâlinde mirası ret süresi, yasal ve atanmış mirasçılar için yazım işleminin sona erdiğinin sulh hâkimi tarafından kendilerine bildirilmesiyle başlar.


Ölüm halinde yasal mirasçılar kimlerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön