16 / 04 / 2024

Mirasla banka borcu ödenir mi?

Mirasla banka borcu ödenir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Dört bankaya borcum var, ödeyemedim. Babam 15 gün önce vefat etti. 5 katlı binamız var. Kanuna göre ne yapmamız lazım? Yardımcı olur musunuz?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Dört bankaya borcum var, ödeyemedim. Babam 15 gün önce vefat etti. 5 katlı binamız var. Kanuna göre ne yapmamız lazım? Yardımcı olur musunuz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Mirasla banka borcu ödenir mi?

Dört bankaya borcum var, ödeyemedim. Babam 15 gün önce vefat etti. 5 katlı binamız var. Kanuna göre ne yapmamız lazım? Yardımcı olur musunuz ● S.D.

Okuyucuma nasıl yardımcı olabilirim önce bunun muhakemesini yaptım. Şöyle başlayayım... Bence ilk yapılacak iş bir notere gidip noterden veraset ilamı çıkartmak. Bunun için bütün mirasçıların birlikte notere gitmesi gerekmiyor. Sadece birinin gitmesi yeterli (zira sosyal mesafeyi koruyoruz).

Notere, babanızdan kaynaklanan veraset ilamı çıkartmak istediğinizi söylüyorsunuz, kısa zamanda size veriyorlar. Bununla, bahsettiğiniz gayrimenkulün bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne gidiyorsunuz (herhangi bir tapu müdürlüğü de olabilir).

Veraset ilamını vererek gayrimenkulün veraset ilamında gösterilen mirasçılar adına tescilini istiyorsunuz. Gayrimenkulün vergi borcu varsa bunları ödüyorsunuz. Gayrimenkul ile ilgili işlem böyle.

★ ★ ★ ★ ★

Bu gayrimenkulün sağladığı imkanla bankalara olan borcunuzu ödemek istiyorsanız, bunun için diğer mirasçılarla anlaşarak ya gayrimenkulü satışa çıkarıp hissenizi alıyor ve borçlarınızı ödüyorsunuz veya diğer hissedarlar ile yine anlaşarak hissenizi onlara satabiliyorsunuz.

Bunun için tapuda işlem yaptığınız gayrimenkulün mülkiyetini tapuda tescil işlemi sırasında paylı mülkiyete çevirtmeniz gerekecek.

★ ★ ★ ★ ★

Bir başka imkan, binada kat mülkiyeti yoksa ve iskanı alınabilecek bir yapı ise kat mülkiyeti kurulup daireleri aranızda bölüşüyorsunuz. Buradan elde ettiğiniz gelir ile de borçlarınızı ödüyorsunuz.

Şayet yukarıdaki işlemleri yapmak istemiyorsanız (istemeyebilirsiniz, bu da mümkün) babanızın ölümünü takip eden üç ay içinde mirası reddetmek için mahkemeye başvuruyorsunuz. Mirasın reddi talebinizin tescilini istiyorsunuz.


Geri Dön