28 / 03 / 2024

Mirastan feragat sözleşmesi nedir?

Mirastan feragat sözleşmesi nedir?

Miras sözleşmeleri olumlu miras sözleşmesi ve mirastan feragat sözleşmesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, mirastan feragat sözleşmesi nedir? Mirastan feragat sözleşmesi nasıl yapılır? İşte miras sözleşmeleri..



Mirastan feragat sözleşmesi nedir?

Miras sözleşmeleri olumlu miras sözleşmesi ve mirastan feragat sözleşmesi olarak karşımıza çıkıyor. Olumlu miras sözleşmesi ile mirasbırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebiliyor.


Mirasbırakan, malvarlığında eskisi gibi serbestçe tasarruf edebilir; ancak, miras sözleşmesindeki yükümlülüğü ile bağdaşmayan ölüme bağlı tasarruflarına veya bağışlamalarına itiraz edilebiliyor.


Mirastan feragat sözleşmesi

Kapsamı

Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabilir.


Feragat eden, mirasçılık sıfatını kaybeder.

Bir karşılık sağlanarak mirastan feragat, sözleşmede aksi öngörülmedikçe feragat edenin altsoyu için de sonuç doğurur.


Hükümden düşmesi

Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmış olup bu kişinin herhangi bir sebeple mirasçı olamaması hâlinde, feragat hükümden düşer.


Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmamışsa, en yakın ortak kökün altsoyu lehine yapılmış sayılır ve bunların herhangi bir sebeple mirasçı olamaması hâlinde, feragat yine hükümden düşer.


Tereke alacaklılarının hakları

Mirasın açılması anında tereke, borçları karşılayamıyorsa ve borçlar mirasçılar tarafından da ödenmiyorsa, feragat eden ve mirasçıları, alacaklılara karşı feragat için ölümünden önceki beş yıl içinde mirasbırakandan almış oldukları karşılıktan, mirasın açılması anındaki zenginleşmeleri tutarında sorumludurlar.


Belirli mal bırakma vasiyeti nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön