29 / 03 / 2024

Mithat Yenigün: Müteahhitlik sektörü yurtiçinde son 3 yılda yüzde 20 büyüme gösterdi!

Mithat Yenigün: Müteahhitlik sektörü yurtiçinde son 3 yılda yüzde 20 büyüme gösterdi!

Türkiye Müteahhitler Birliği Sektörel Değerlendirme Toplantısı, gerçekleşti. Mithat Yenigün "hem yurt içinde hem de yurt dışında son derece dalgalı seyreden konjonktüre karşılık, sektörün yurtiçinde son 3 yılda yüzde 20 büyüme gösterdi" dedi.






Türk müteahhitleri Libya'da yaşadıkları sorunların çözümlenmesi için ekonomi ve dış politika araçlarını birlikte ve eşgüdüm içerisinde kullanan, hedef odaklı ve süratli adımların atılmasını istiyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, "Libya süreci sektörümüzün kanayan yaralarından bir tanesi olmaya devam etmektedir. Bugün gelinen noktada beklentimiz, Türk müteahhitlerin Libya'da yaşadıkları sorunların çözümlenmesi için ekonomi ve dış politika araçlarını birlikte ve eşgüdüm içerisinde kullanan, hedef odaklı ve süratli adımların atılmasıdır" dedi. 


SEKTÖR YURTİÇİNDE SON 3 YİLDA YÜZDE 20 BÜYÜME GÖSTERDİ 


Türkiye Müteahhitler Birliği Sektörel Değerlendirme Toplantısı, Müteahhitler Birliği'nde gerçekleşti. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Yenigün, konuşmasına geçtiğimiz aylarda Londra'da düzenlenen Building Awards 2014'de kazandıkları "Yılın En İyi Uluslararası Projesi" ödülü, ayrıca LEED Platin sertifikasının geçen hafta itibariyle onaylanmış olduğunu ve vizyonlarının büyük ölçüde gerçekleşmiş olduğunu gösterdiğini anlattı. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında son derece dalgalı seyreden konjonktüre karşılık, sektörün yurtiçinde son 3 yılda yüzde 20 büyüme gösterdiğini bildiren Yenigün, "Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri alanında ise 2013 yılında geleneksel pazarlarımızdaki tüm zorluklara karşın ilk defa 30 milyar ABD Doları eşiğini geçmemiz ve dünyanın 100'ü aşkın ülkesinde 7 bin 500'e yakın proje gerçekleştirmiş, toplam uluslararası iş tutarımızı 280 milyar ABD Doları'nın üzerine çıkarmış olmak kayda değer gelişmelerdir. Sektörde başarı sıralaması için bir ölçek olarak algıladığımız 'Engineering Nevvs Record' (ENR) dergisi tarafından açıklanan "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi' listesinde 2013 yılında müteahhitlik sektörümüzden 38 firma ile yer almamız. 2008 yılından beri dünya sıralamasında Çin'den sonra ikinci sırada bulunmamız övünç kaynağımızdır. Bu noktada pazar payımızı arttırmak ve daha yüksek katma değer yaratmak için yapılması gereken ise, yurtdışında ortaklıklar kurarak; hem aynı bölgelerde birbirimizle rakip olmadan daha uygun şartlarda işler almak, hem de ortaklık kültürü ve güç birliği içinde daha ekonomik ve daha hızlı işler yapmaktır. Bu sayede firmalarımızın toplam ciro bazında daha da büyüyerek dünya devleri ile yarışacak hale geleceğine inanıyorum" diye konuştu. 



BEKLENEN LİKİDİTE KRİZİNDEN ETKİLENMEMİZ KAÇINILMAZ OLABİLİR 


Türkiye ve dünyada özellikle sektörü etkileyen gelişmelere bakıldığında oldukça hareketli ve çetin bir dönemden geçildiğini söyleyen Yenigün, şunları kaydetti: "ABD Merkez Bankası'nın tahvil alım programında azaltmaya gitmesinin ardından Türkiye'nin de aralarında olduğu gelişmekte olan piyasalarda kurlarda ve piyasa faizlerinde yukarı yönlü, borsalarda ise aşağı yönlü hareketler başlamış, dış kaynaklı net sermaye miktarı belirgin biçimde azalmıştır. Türkiye, her ne kadar doğru adımlar atsa da küresel piyasalarla entegre olması sebebiyle önümüzdeki dönemde sürmesi beklenen likidite krizinden etkilenmemiz kaçınılmaz olabilir. Biz müteahhitleri ilgilendiren en önemli tarafı, hükümetimizin 2023 vizyonu doğrultusunda hedeflediği mega projelerin gerçekleşmesi için yatırımcı sermayesi ilgisi ve uzun vadeli uygun finansman imkanlarının devam edip etmeyeceğidir. İnşaat sektörünün gündeminde 3. havalimanı, 3. köprü, Kanal İstanbul, kentsel dönüşüm, nükleer santral gibi iddialı projeler vardır. Önümüzdeki dönemde küresel finans piyasalarında yaşanacak gelişmelerin bu mega projelerin hayata geçirilmesinde çok ciddi etkilerinin olacağını ve yatırım programlarının küresel finans ortamı dikkate alınarak takvimlendirilmesinin önem kazanacağını düşünüyoruz." dedi. 



Haber Vaktim 


Geri Dön