29 / 03 / 2024

Müteahhitlik sektörü belirsizliklerle dolu bir döneme giriyor!

Müteahhitlik sektörü belirsizliklerle dolu bir döneme giriyor!

Çevre ülkelerdeki gerginlikler nedeniyle müteahhitlik sektörünün belirsizliklerle dolu bir döneme girdiğini belirten TMB Başkanı Mithat Yenigün, çözümün ise planlı kalkınmadan geçtiğini söyledi..



İNŞAAT sektörünün Türk ekonomisindeki payının yüzde 30'lara, tarım dışı istihdamdaki payını ise yüzde 10'a ulaştığını söyleyen Türk Müteahhitler Birliği (TMD) Başkanı Mithat Yenigün, inşaat sektöründe üretimin 2014 yılının ikinci yansında hız kestiğini hatırlattı. Yenigün "Ekonomi Bakanlığı velilerine göre 2014 ilk 9 aylık dönemde Türk müteahhitler 36 ülkede toplam tutan 17.2 milyar dolan olan 174 yeni proje üstlenmişlerdir. Bu değerlerle birlikte, yurt dışında ilk defa proje üstlenilen 1972 yılından 2014 yılı üçüncü çeyrek sonuna kadar; 103 farklı ülkede üstlenilen yaklaşık 7 bin 600 projenin toplam değeri 293 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Önümüzdeki döneme ilişkin büyüme beklentisi, riskler, firsatlar, zafiyetler söz konusu olduğunda üzerinde yaygın fikir birliği bulunan görüş ise dolu bir döneme girildiğidir. 


ÜRETİMLE BÜYÜMELİYIZ 

Irak ve Suriye sınırımızdaki gerginlikler, Amerikan Merkez Bankası FED'in parasal sıkılaştırma politikası, Batı dünyası tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve Avrupa'daki durgunluk en önemli dış tehditleri oluşturmaktadır. Türkiye ekonomisinin en önemli zafiyetlerinin dış kaynak bağımlılığı, düşük tasarruf oranları, yüksek cari açık, yüksek enflasyon ve işsizlik olduğu düşünülmektedir. Çözüm yolu ise planlı kalkınmadan, istikrarlı büyümeden geçmektedir" dedi. 


Star ek


Geri Dön