19 / 04 / 2024

Mobilyacılar, KOBİ'ler için tasarım laboratuvarları kuruyor!

Mobilyacılar, KOBİ'ler için tasarım laboratuvarları kuruyor!

Yaklaşık 1 milyon dolarlık bütçeyle Kayseri, Adana, İnegöl ve Ankara gibi şehirlerde 'tasarım laboratuvarları' kuracaklarını açıklayan AKİB Başkanı Bülent Aymen, böylece dünya pazarında daha da güçlenip beş yılda beş dünya markası çıkarmayı hede



Mobilyacılar Avrupa ülkelerindeki muhtemel krize önlem almaya başladı. Akdeniz Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKİB) Başkanı Bülent Aymen, yaklaşık 1 milyon dolarlık bütçeyle, 'Tasarım Laboratuvarı' projesine başlayacaklarını, 5 yılda 5 dünya markası çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bu sayede alternatif pazarlarda daha karlı işler çıkararak AB riskini de azaltacaklarını ifade eden Aymen, 'Böylece mobilya sektöründe çağ atlamak, daha büyük başarılara imza atmak en büyük hedefimiz. Bunu da üniversitelerin Ar-Ge'lerini sanayicilerle buluşturarak gerçekleştireceğiz. KOBİ'lerin inovatif ürünler çıkarmasına destek sağlamak için mobilyanın merkezi olan Kayseri, İnegöl, İzmir,  Ankara  ve  Adana  gibi şehirlerde tasarım laboratuvarları kuracağız. Devletin desteğiyle birlikte toplam 1 milyon doları aşan bir yatırımla, KOBİ'lere ücretsiz tasarım hizmeti sunacağız.' dedi.

Kayseri'de gazetecilerle bir araya gelen Aymen, Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin 2011 yılında yüzde 45 artışla 12,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Endüstriyel tasarım alanında Ar-Ge çalışması yapan teknoparkları ve üniversiteleri de sanayicilerle buluşturacaklarını kaydeden Aymen, 'Öncelikle yurtiçinde başlayacak olan bu proje, ikinci yıl yurtdışına da taşınacak. Böylece tekstil, oto ve kimyadan sonra mobilya sanayicileri de uluslararası boyutta çalışmalar yapacak. Projeleri hazırladık, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) onayına sunduk. Tasarım, markalaşma için çok önemli ve bizim 5 yılda 5 dünya markası çıkarma hedefimiz var.' diye konuştu. 2012'de yüzde 12 oranında ihracat artışı hedeflediklerini anlatan Aymen, 'Sadece 2012'de 20 bin istihdam anlamına gelen bu büyüme ile 2023 yılı için hedef olarak koyduğumuz 15 milyar doların daha da üstüne çıkabilecek gücümüz olacak.' dedi.

Mobilya pazarının dünya cirosu 350 milyar dolar. Bunun 110 milyar doları ihracat sayesinde oluşuyor. İhracatta ilk sırada çin geliyor. İhracatı 25 milyar dolara yaklaşan çin'i 9 milyar dolarlık ihracat ile İtalya takip ediyor. Türkiye, 1,7 milyar dolarlık ihracatı ile 21. sırada. Türkiye'nin üretimde ise 5 basamak daha ileride 16. sırada bulunmasının en önemli sebebi iç pazardaki canlılık. Bunda da yılda 600 binin üzerinde çiftin evlenmesinin etkisi büyük. İnşaat sektöründeki hızlı gelişme, Anadolu'da yükselen refah da etkide bulunan diğer sebeplerden.

Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, AKİB Başkanı Bülent Aymen'in açıkladığı KOBİ'leri güçlendirmek adına kurulacak tasarım laboratuvarlarına MOSDER üyesi büyük şirketlerdeki tasarımcıların da destek vereceğini söyledi. Davulcuoğlu, 'Büyük şirketlerde kurulacak tasarım laboratuvarlarına destek olur.' şeklinde konuştu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin ürettiği mobilyanın bir kilogramını 3 dolara sattığını İtalya'nın ise 10-20 dolara ihraç ettiğini belirtti. Büyükekşi, 'Biz ülkemizin kilogramını 3 dolara sattığı mobilyayı nasıl olur da 10-15 dolara yükseltebiliriz, artırabiliriz, bunun gayreti içinde olmalıyız.' dedi. Büyükekşi büyüme ve 2023 hedeflerine ulaşmak için bir zamanlar uygulanan yatırım indiriminin geri gelmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin büyümeyi mutlaka üretim, ihracat ve istihdamla yapması gerektiğini ifade eden Büyükekşi, teşvik paketinde buna mutlaka yer verilmesi gerektiğini söyledi.

Zaman


Geri Dön