20 / 04 / 2024

Moody's'den Türkiye'ye konut sektörü uyarısı!

Moody's'den Türkiye'ye konut sektörü uyarısı!

Moody’s, Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışın sürdürülebilir olmadığını ama piyasa ve yönetmelik dinamiklerinin olası riskleri önlemeye yardımcı olduğunu açıkladı. Moody's, konut piyasasında yumuşak iniş olmasını da bekliyor.



Moody’s, Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışın sürdürülebilir olmadığını ama piyasa ve yönetmelik dinamiklerinin olası riskleri önlemeye yardımcı olduğunu açıkladı


Türkiye’de mortgage türü teminatlı tahvilleri değerlendiren kurum bunların Türkiye'nin en güvenilir kredi enstrümanları içinde olduğunu ve ihraçlarının artabileceğini belirtti.


Türkiye'de konut fiyatlarının dünyanın en hızlı artan beş ülkesi arasında olduğunu söyleyen Moody's, konut piyasasında yumuşak iniş olmasını da bekliyor. 


Mortgage kredilerinin bankacılık sisteminde payı yüzde 6 civarında gözlenirken, Türkiye'nin finansal siteminde hala küçük bir payı olduğu düşünülüyor.


Moody's, 2010-2015 ikinci çeyrek dönemi arasında Türkiye'de konut fiyatlarının nominal bazda yüzde 85, reel bazda yüzde 30 civarında arttığını belirtirken, Türkiye'de kredi büyümesinin olağanüstü olmadığını ve demografik eğilimlerinin yavaşlama belirtisi göstermediğine de değindi.



Borsatek



Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s konut teminatlı tahvillerin Türkiye’deki en güvenli kredi enstrümanları arasında yer aldığını belirtti.


Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, “Türkiye’de konut teminatlı tahviller en güvenli kredi enstrümanları arasında yer alıyor. Türkiye’de artan konut fiyatları sürdürülebilir değil. Ancak piyasa ve denetim dinamikleri konut sektöründe (olası bir) sert düşüşü önlemeye yardımcı olacaktır.” ifadelerine yer verildi.


Moody’s’in açıklamasında konut kredilerinin Türk bankalarının en güvenilir ve kredibilitesi en yüksek varlıklar olduğu belirtilirken, “Genç nüfusun güçlü konut talebi, harcanabilir kişisel gelir artışı, temkinli kredilendirme uygulamalarına ek olarak ekonomik büyüme ve düzeyli mevzuat, teminat gücünü destekliyor.” ifadesi kullanıldı.


Öte yandan Moody’s, konut kredilerine dair varlık klasmanının gelişmekte olan ekonomilere has bazı risklere maruz kalabileceğine de vurgu yaptı.


Açıklamada, “Moody’s güçlü borç verme uygulamaları, olumlu demografi ve bankacılık sistemindeki konut kredilerin düşük ağırlığı, Türkiye’de ABD’de ya da İspanya’da görülene benzer bir krizin yaşanması riskini azaltıyor” değerlendirmesine yer verildi.


Moody’s’in Kıdemli Başkan Yardımcısı Jose de Leon ise “Türkiye’de konut fiyatlarının yükselme hızı uzun bir süre sürdürülebilir olmayabilir. Fakat fiyatlar dengelendiğinde ya da negatife döndüğünde, güçlü kredilendirme uygulamaları ve makro ihtiyati tedbirler sayesinde piyasa yumuşak iniş yapabilir.” dedi.


AA



Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, “Türkiye’de konut teminatlı tahviller en güvenli kredi enstrümanları arasında yer alıyor” ifadelerine yer verildi.


Moody’s’in açıklamasında, konut kredilerinin Türk bankalarının en güvenilir ve kredibilitesi en yüksek varlıklar olduğu belirtilirken, “Genç nüfusun güçlü konut talebi, harcanabilir kişisel gelir artışı, temkinli kredilendirme uygulamalarına ek olarak ekonomik büyüme ve düzeyli mevzuat, teminat gücünü destekliyor” yorumu yapıldı.


Diğer yandan Moody’s, konut kredilerine dair varlık klasmanının gelişmekte olan ekonomilere has bazı risklere maruz kalabileceğine de vurgu yaptı. Açıklamada, “Moody’s güçlü borç verme uygulamaları, olumlu demografi ve bankacılık sistemindeki konut kredilerin düşük ağırlığı, Türkiye’de ABD’de ya da İspanya’da görülene benzer bir krizin yaşanması riskini azaltıyor” değerlendirmesine yer verildi. 


Güçlü kredilendirme

Moody’s’in Kıdemli Başkan Yardımcısı Jose de Leon ise, “Türkiye’de konut fiyatlarının yükselme hızı uzun bir süre sürdürülebilir olmayabilir. Fakat fiyatlar dengelendiğinde ya da negatife döndüğünde, güçlü kredilendirme uygulamaları ve makro ihtiyati tedbirler sayesinde piyasa yumuşak iniş yapabilir” dedi.


Milliyet 



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, konut kredilerinin Türkiye’deki “en güvenilir” kredi tiplerinden biri olduğunu belirterek, bu kredilere dayanan varlık teminatlı menkul kıymet (VTMK) (covered bond) ihraçlarının artabileceğini belirtti.


Moody’s tarafından yayımlanan raporda Türkiye’deki konut fiyatları artışının “sürdürülebilir olmadığını” belirtilirken, buna karşılık piyasa dinamikleri ve yasal düzenlemeler sayesinde ekonomide konut piyasası kaynaklı bir yavaşlamanın önüne geçileceğine dikkat çekildi.


Raporda, Moody’s Kıdemli Başkan Yardımcısı Jose de Leon’un “Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışın uzun süre devam etmesi pek olası değil. Fiyatlar istikrar kazandığında veya gerilediğinde ise bankaların sağlıklı kredi verme alışkanlıkları ve … makro ihtiyati tedbirler sayesinde piyasanın yumuşak bir iniş yaşayacağını düşünüyoruz” denildi.


Raporda nüfus dinamikleri ve konut kredilerinin toplam kredilerde payının düşük olması nedeniyle Türkiye’de konut fiyatları kaynaklı kriz olasılığının ABD veya İspanya’dakinden daha düşük olduğu ifade edildi.


Sözcü




Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




Moody's, Türkiye'de konut fiyatlarındaki artışın sürdürülebilir olmadığını düşünüyor.



Moody's açıklamasına göre, Türkiye'de mortgage türü teminatlı tahviller, Türkiye'nin en güvenilir kredi enstrümanları içinde ve ihraçlar artabilir.


Moody's, Türkiye'de konut fiyatlarındaki artışın sürdürülebilir olmadığını düşünüyor ama piyasa ve yönetmelik dinamikleri önlemeye yardımcı olacağını ifade ediyor.


Mortgage kredilerinin bankacılık sisteminde payı yüzde 6 civarında gözlenirken, Türkiye'nin finansal siteminde hala küçük bir payı olduğu düşünülüyor. Moody's, 2010-2015 ikinci çeyrek dönemi arasında Türkiye'de konut fiyatlarının nominal bazda yüzde 85, reel bazda yüzde 30 civarında arttığını belirtirken, Türkie'de kredi büyümesinin olağanüstü olmadığını ve demografik eğilimlerinin yavaşlama belirtisi göstermediğine de değindi.




Habertürk



Haber Yarına Bakış Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yayımlanan raporda Türkiye’deki konut fiyatları artışının “sürdürülebilir olmadığı” belirtilirken, buna karşılık piyasa dinamikleri ve yasal düzenlemeler sayesinde ekonomide konut piyasası kaynaklı bir yavaşlamanın önüne geçileceğine dikkat çekildi.

Moody’s Kıdemli Başkan Yardımcısı Jose de Leon’un, “Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışın uzun süre devam etmesi pek olası değil. Fiyatlar istikrar kazandığında veya gerilediğinde ise bankaların sağlıklı kredi verme alışkanlıkları ve … makro ihtiyati tedbirler sayesinde piyasanın yumuşak bir iniş yaşayacağını düşünüyoruz.” ifadeleri raporda yer aldı.

Moody’s raporunda nüfus dinamikleri ve konut kredilerinin toplam kredilerde payının düşük olması nedeniyle Türkiye’de konut fiyatları kaynaklı kriz olasılığının ABD veya İspanya’dakinden daha düşük olduğu ifade edildi. Konut kredilerinin Türkiye’deki “en güvenilir” kredi tiplerinden biri olduğu belirtilen raporda, bu kredilere dayanan varlık teminatlı menkul kıymet (covered bond) ihraçlarının artabileceğine işaret edildi.


Yarına Bakış 



Haber Yeni Söz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's konut teminatlı tahvillerin Türkiye’deki en güvenli kredi enstrümanları arasında yer aldığını belirtti. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, “Türkiye’de konut teminatlı tahviller en güvenli kredi enstrümanları arasında yer alıyor. Türkiye’de artan konut fiyatları sürdürülebilir değil. Ancak piyasa ve denetim dinamikleri konut sektöründe (olası bir) sert düşüşü önlemeye yardımcı olacaktır” ifadelerine yer verildi.


Moody’s’in açıklamasında konut kredilerinin Türk bankalarının en güvenilir ve kredibilitesi en yüksek varlıklar olduğu belirtilirken, “Genç nüfusun güçlü konut talebi, harcanabilir kişisel gelir artışı, temkinli kredilendirme uygulamalarına ek olarak ekonomik büyüme ve düzeyli mevzuat, teminat gücünü destekliyor.” ifadesi kullanıldı.


"Yumuşak iniş yapabilir"


Öte yandan Moody's, konut kredilerine dair varlık klasmanının gelişmekte olan ekonomilere has bazı risklere maruz kalabileceğine de vurgu yaptı. Moody’s’in Kıdemli Başkan Yardımcısı Jose de Leon ise “Türkiye’de konut, fiyatlarının yükselme hızı uzun bir süre sürdürülebilir olmayabilir. Fakat fiyatlar dengelendiğinde ya da negatife döndüğünde, güçlü kredilendirme uygulamaları ve makro ihtiyati tedbirler sayesinde piyasa yumuşak iniş yapabilir” dedi.



Yeni Söz



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekide yer aldı ;


Moody's geçen hafta Türkiye'deki konut sektörüyle ilgili bir açıklama yaptı. Türkiye'yle arası en ılımlı olan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'de konut fiyatlarındaki artışın sürdürülebilir olmadığını ama piyasa ve yönetmelik dinamiklerinin olası riskleri önlemeye yardımcı olduğunu açıkladı. 


Türkiye'de mortgage türü teminatlı tahvilleri değerlendiren kurum bunların Türkiye'nin en güvenilir kredi enstrümanları içinde olduğunu ve ihraçlannın artabileceğini vurguladı. 


Türkiye'de konut fiyatlarının dünyanın en hızlı artan beş ülkesi arasında olduğunu da belirten Moody's, konut piyasasında yumuşak iniş olmasını da bekliyor.

 

Moody's, 2010-2015 ikinci çeyrek dönemi arasında Türkiye'de konut fiyatlarının nominal bazda yüzde 85, reel bazda yüzde 30 civarında arttığını belirtirken, Türkiye'de kredi büyümesinin olağanüstü olmadığını ve demografik eğilimlerinin yavaşlama belirtisi göstermediğini de açıklamalarında belirtti.


Cumhuriyet


Geri Dön