29 / 03 / 2024

Moskova’da yeni konut projeleri yüzde 23 azaldı!

Moskova’da yeni konut projeleri yüzde 23 azaldı!

Moskova’da yeni inşa edilen konut sayısı son beş yılın en düşük seviyesine geriledi. Yeni konut projelerinin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 azalarak 46’ya düştü.



Moskova’da yeni inşa edilen konut sayısı son beş yılın en düşük seviyesine düştü. Metrium şirketinin açıkladığı verilere göre, bu yılın başından beri yeni konut projelerinin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 azalarak 46’ya düşüş gösterdi.

Türkrus Gazetesi'nde yer alan habere göre, Moskova’da yeni konut projelerinin sayısı son beş yılın en düşük seviyesine geriledi.

Moskova’nın başkentinde geçtiğimiz yılın aynı döneminde 40 konut kompleksi inşa edilirken bu yıl bu rakam 30’a düşüş kaydetti.

Uzmanlar, konut projelerindeki düşüşün nedeninin inşaat sektöründe projelerin finansman modelini değiştiren yeni reform olduğunu kaydediyor.

Rusya Merkez Bankası verilerine göre, Temmuz-Ağustos 2019 döneminde Moskova’da, "escrow" olarak bilinen güvenli proje finansmanı ile satılan konutların ortalama fiyatı 6,96 milyon ruble (107 bin dolar) seviyesinde oldu.

1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren sistemde inşaat şirketlerine, projelerini "maket üzerinde peşin satışlar" ile alıcılardan topladıkları kaynaklarla değil, banka kredileri ile hayata geçirme yükümlülüğü getirildi. Hissedarlardan toplanan paraların ise "escrow" olarak adlandırılan hesaplarda tutulması zorunlu oldu.


Geri Dön