28 / 03 / 2024

Mudanya Tirilye'de kentsel dönüşüm başlıyor!

Mudanya Tirilye'de kentsel dönüşüm başlıyor!

Bursa Mudanya Belediyesi tarafından  Tirilye'de uygulanacak Kentsel Tasarım Projesi ile ilgili çalıştay düzenlendi. Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, proje hakkında talepleri dinledi.



Bursa Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Tirilye'de uygulanacak Kentsel Tasarım Projesi kapsamında ilçedeki otopark sorunun çözüleceğini açıkladı. Türkyılmaz, proje hakkında detayları anlattı.

Beyaz Gazete'de yer alan habere göre, Mudanya Belediyes, Kentsel Tasarım Projesiyle ilgili düzenlenen çalıştayla ilgili açıklama yayınladı. Revizyon İmar Planının ön çalışmasını, halkın onayına sunan çalıştayda Tirilyelilerin talepleri dinlendi.

Çalıştayda konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, kültür mirasının korunması çalışmaları kapsamında şu açıklamalarda bulundu: "Bu kenti geleceğe taşırken, herkesin çorbada bir tuzu olsun istedik. Mudanya'mızı bizler koruyacak, bizler geliştireceğiz. Kentin bütün güzelliklerini koruyarak geleceğe taşıyacağız. Kapalı kapılar ardında karar alma anlayışımız yok. Tirilye hepimizin. Dünyanın en güzel yeri nasıl ki Mudanya ise, Mudanya'nın da en güzel yeri Tirilye'dir ve insanlığa bir miras olarak kazandırılması gerekmektedir. Taş mektebiyle, Dündar ve Tüccar Evi ile Zeytinyağı Müzesi ile korunmuş doğal ve kentsel değerleriyle miras bırakacağız. Bu mirasta hepimizin adı yaşayacak. Tirilye'nin en büyük sorunu olan otoparkı da çözeceğiz. Tirilye sakin şehir olacak." 

Toplam 20 hektar alanda bin 43 parselde 857 yapının olduğunu Tirilye'de uygulanacak Kentsel Tasarım Projesinin sunumunu, Mudanya Belediyesi Başkan Yardımcısı Hakan Karademir ile Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planı çalışmasını yürüten firmanın temsilcisi Şenol Hatipoğlu tarafından yapıldı. Taslak planın meclise sunulduğunu kaydeden Karademir, şunları söyledi: "Bu plan doğrultusunda yeni bir alan imara açılmayacak. Mevcut imarlı alanda var olan yapılar üzerinde düzenleme yapılacak. Bütün parsellerin tek tek incelenerek yapıldığı revizyon planını oluştururken, Mimar Sinan Güzel Sanatlar ve Yıldız Teknik Üniversitelerinin yanı sıra ÇEKÜL Vakfı ile birlikte çalıştık. Tirilye'nin çevresi doğal sit alanlarıyla kaplı. Bu nedenle yeni alanlar açma ihtimalimiz yok. Çalışmamızı kentsel sit sınırı içerisinde yani Tirilye'nin merkezinde yürüttük. Tescilli sit, anıtsal ve endüstriyel sit yapıları mevcut. İmar planında bunları dikkate alarak 6 özel proje alanı belirledik. Mevcut doku ve taşıdığı tarihi potansiyelin ön plana çıkarıldığı çalışma kapsamında, önceliğimiz yer altına doğru 3 adet katlıotoparkların yapılması. Böylelikle Tirilye merkezi araç trafiğine tamamen kapatılacak. Tirilye'nin tamamen yayalaştırılacağı, 'sakin şehir' kavramının altını dolduran adımlar atılacak. Bizim ihtiyacımız olan donatı alanları fonksiyonlarını, kültür rotasındaki anıtsal yapıların içine koyacağız. Korunmuş kent ölçeğini, korunmuş dokuya çevireceğiz."


Geri Dön