29 / 03 / 2024

Muhdesat nedir?

Muhdesat nedir?

Bir şahsa ait arazi üzerinde hak sahibi dışındaki kişiye ait olan yapı veya ağaç anlamına gelen muhdesat hakkında ayrıntılı bilgileri haberimizde bulacaksınız. 'Muhdesat nedir' , 'Muhdesat sahibinin hakları nelerdir?' için tıklayın...




Muhdesat sözlük anlamıyla; herhangi bir arazi üzerinde başkasına ait olan yapı ve ağacı ifade ediyor. Yani sizin bir araziniz olduğunu düşünelim. Bu arazi üzerinde imar uygulaması yapıldıktan sonra oluşabilicek parsellerde eski hak sahiplerinin ağaçları veya yapıları olabilir. İşte muhdesat nedir? sorusunun yanıtı da bu ikincil sahiplikte ortaya çıkıyor. 


Muhdesat bedeli

Belirttiğimiz üzere muhdesat, eski hak sahiplerinin yapı ve ağaçlarına karşılık geliyor. Araziniz üzerinde başkasına ait olan yapı veya ağaçların bedelinin ödenmesi gerekiyor. 'Muhdesat bedeli' olarak tanımlanan bu durum gerçekleştirilmediği takdirde, eski hak sahiplerinin size dava açması kaçınılmaz oluyor. 


Muhdesat sahibinin hakları 

Arsanız üzerindeki yapı veya ağaçların hakkına sahip olan kişiye ise muhdesat sahibi deniyor ki bu kişinin söz konusu yapı ve ağaçlar üzerinde hakkı bulunuyor. Muhdesatın gösterildiği yer de, tapu kütüğünün beyanlar hanesi. 


Muhdesatın tespiti 

Muhdesat aidiyetinin tespiti davasında ise, arazi üzerindeki yapu kaçak olsa dahi dava reddedilmiyor. Davacının davaya konu muhdesatın tek başına kendi adına ve hesabına meydana getirip getirmediğinin belirlenmesi gerekiyor. 


Ormanlarda muhdesat olur mu? 

Muhdesat konusunda belirtilmesi gereken noktalardan biri de, ormanlarda muhdesat hükmünün kurulamayacağı. Yani arazi orman içinde yer alıyorsa, söz konusu arazi üzerinde bulunan muhdesatla ilgili hüküm verilemiyor. Çünkü ormanlar özel mülkiyete konu olamıyor. 





Geri Dön