20 / 04 / 2024

Murat Dedeman: 20 milyon dolar turizme yatırım yapacağız!

 Murat Dedeman: 20 milyon dolar turizme yatırım yapacağız!

Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman: ''2013 yılında 130 milyon dolar ciro bekliyoruz. 100 milyon dolar madencilik, 20 milyon dolar da turizm sektörüne yatırım yapacağız''




Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Dedeman Holding'in Denizbank ile stratejik iş birliği kapsamında, 175 milyon dolarlık proje finansman kredisi almasına ilişkin, ''Bu sadece finansman tarafı değil, aynı zamanda her türlü stratejik bir takım çözümlerin önümüzdeki vadede gündeme geleceği çözüm ortaklığı oldu. Bunun içinde özellikle halka açılma var''dedi. 

     Ateş, Denizbank'ın Dedeman Holding ile stratejik işbirliğine ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Denizbank'ın yıl sonunda aktif ve mevduat büyümesinde birinci, kredi büyümesi ikinci olan banka olduğunun görüleceğini belirterek, ''Uzun yıllardan bu yana devam etmekte olan Denizbank ile Dedeman ilişkisi bu ortaklık anlaşması ile çok daha güçlü bir platforma taşındı. 175 milyon dolarlık bir kredi imkanı ile Dedeman, Denizbank ile bir aile oluşturdu. Bu sadece finansman tarafı değil, aynı zamanda her türlü stratejik bir takım çözümlerin önümüzdeki vadede gündeme geleceği çözüm ortaklığı oldu. Bunun içinde özellikle halka açılma var'' diye konuştu. 

     Proje finansman kredisinin 10 yıl vade ile 175 milyon dolar olduğunu ifade eden Ateş, Dedeman'ın büyüme potansiyeli çok yüksek olduğunu, bu çerçevede kredinin Grubun tamamının finansal ihtiyacını karşıladığını ve büyümesine destek olacağını kaydetti. 

     Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman da başta madencilik ve otelcilik olmak üzere sahip olduğu diğer yatırımlar ile de her anlamda çok önemli bir potansiyel arz eden Dedeman Grubu olarak Denizbank A.Ş. ve Deniz Yatırım A.Ş. ile etkili bir anlaşmaya imza attıklarını belirterek, şunları kaydetti: 

     ''Bu anlaşmayı gerçekleştirirken en büyük amacımız; gerek mevcut, gerekse yeni projeleri ile Dedeman Grubu'nun ülkemize katma değer sağlayacak çok önemli projelerinin hayata geçirilmesinin sağlanmasıdır. Dedeman Grubu olarak Denizbank ile yaptığımız bu anlaşma ile stratejik bir işbirliğine başlıyoruz. Bu işbirliği gerek yeni yatırımların finansmanı, gerekse Dedeman markası altında geliştirilmiş iş kollarının halka arzı, yerli yabancı stratejik ortaklar ile işbirliklerinin derinleştirilmesini içeren çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Uzun yıllardan bu yana devam etmekte olan Denizbank-Dedeman ilişkisi, bu son stratejik anlaşma ile çok daha güçlü bir platforma taşınmakta, her iki markanın güçlenmesine de hizmet etmektedir.'' 

     

     -Dedeman, yeni oteller hizmete açacak- 

     

     Gelecek dönemde gerçekleştirecekleri yeni projeleri hakkında da bilgi veren Dedeman, 2013 ve 2014 yılları, Dedeman Grubu'nun otelcilikteki her iki markası; Dedeman ve Dedeman Park'a yeni oteller kazandıracağı bir dönemin başlangıcı olacağını söyledi. 

     Dedeman, 2013 yılının ilk yarısında Dedeman Erbil ve Dedeman Park Gaziantep otellerini hizmete açacaklarını ifade ederek, ''2013'ün ikinci yarısında ise, İstanbul Bostancı'da bitişik iki kule şeklinde inşa edilmekte olan Dedeman Bostancı ile Dedeman Park Bostancı'yı ve Kazakistan'da Dedeman Oskemen'i, 2014 yılında da Moskova'da Dedeman Park İzmailova'yı hizmete açmayı planlıyoruz. 2014 yılında açılacak bir diğer otelimiz de İstanbul'un çok önemli bir lokasyonunda faaliyet gösterecek olan Dedeman Park Levent iş otelciliğinde önemli bir katkı sağlayacak'' şeklinde konuştu. 

     

     -Madenciliğe 100 milyon dolarlık yatırım- 

     

     Dedeman, 2013 ve 2014 yıllarında madencilik alanında da yeni yatırımlara imza atacaklarına işaret ederek, şunları anlattı: 

     ''Balıkesir Balya'da 30 bin metre sondaj çalışmasında 2 milyon ton yüksek çözünülürlüklü çinko ve gümüş ihtiva eden bir maden rezervi tespit edilmiştir. Adana'nın Aladağ sahalarımızda uluslararası standartlara göre yapılan sondaj çalışmalarımızda 40 milyon ton üzerinde krom rezervi tespit edilmiş, açık ocak madeni ve konsantre tesisi planlanmıştır. Bu iki proje için 100 milyon dolarlık yatırım söz konusu olacak.'' 

     

     -''Halka açılmayı planlıyoruz''- 

     

     Bir gazetecinin, Dedeman'ın 2013 beklentisine ilişkin soruya Dedeman, ''2013 yılında 130 milyon dolar ciro bekliyoruz. 100 milyon dolar madencilik, 20 milyon dolar da turizm sektörüne yatırım yapacağız'' yanıtını verdi. 

     ''Hangi şirketlerinizde halka açılma planınız var-'' sorusuna Dedeman, ''Dedeman Grubu olarak, uzmanı olduğumuz turizm ve madencilik alanında halka açılmayı, yabancı ortak almayı, stratejik iş birliklerle gündemimizde tutuyoruz. 2013 sonunda veya 2014'te inşallah halka arzı turizm ve madencilik sektörlerinde düşünüyoruz'' dedi. 

     Bursa, İzmir, Mersin, Eskişehir gibi illerde de plan ve projelerinin bulunduğunu belirten Dedeman, ''Suriye'deki olaylar nedeniyle işletmekte olduğumuz 3 oteli bırakmak zorunda kaldık. 12 senelik kontrat yapmıştı, daha 2 senemiz dolmadan malesef şapkamızı aldık, çıktık. Oradaki işletme payımızı alamadık. Gerek 1 milyon dolarlık alacağımızı, gerek kontratın geri kalan kısmını uluslararası hukuk devreye girdiğinde alacağımıza inanıyoruz. Bulgaristan'daki 2 tane otelimiz vardı. Finansal kriz geldi, Türkiye'yi teğet geçti ama yurt dışında çok büyük etkileri oldu. Yunanistan ve Bulgaristan'ın içine düşdüğü problem turizm hareketini azalttı. Ticari anlamda bir anlamı kalmadığı için oradaki otellerden çıktık. 2012 yılında 110 milyon dolar civarında bir ciro yaptık'' diye konuştu. 

     Dedeman, 2013 ve 2014 içinde 6 otel açmayı hedeflediklerini anımsatarak, sadece Türkiye'de değil, Türkiye'nin komşularında da güçlü otel inciri oluşturmak istediklerini, Balkan ülkelerinin kendileri için önemli bir fırsat olduğunu, tarihsel ve kültürel bağlar ile başarılı olacaklarını düşündüklerini söyledi. 

     ''Sermaye piyasası işlemlerinde ne tür enstrümanlar olacak-'' sorusuna da Dedeman, ''Herhangi bir enstrüman kullanmıyoruz. halka açılma ilk hedefimiz. Madencilik konusunda Türkiye'de halka arz edilmiş çok şirket yok. Madencilik daha çok Kanada ve Londra'daki borsalarda halka arz ediliyor. Nerede halka arz edeceğimiz konusunda henüz bir karar almadık. Halka arz anlamında hangi borsaya kote olacağımız anlamında, turizmde Türkiye, madencilikte yurt dışı da olabilir'' diye konuştu. 

AA


Geri Dön