20 / 04 / 2024

Murat Kurum: 1 numaralı gündemimiz deprem!

Murat Kurum: 1 numaralı gündemimiz deprem!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, deprem çalışmaları kapsamında ilk etapta acilen bir buçuk milyon konutu depreme duyarlı dönüşmesi gerektiğini, bu şekilde 8.5 milyon konut olduğunu söyledi. Kurum, Türkiye'nin bir numaralı gündeminin deprem olduğuna dikkat çekti...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin sürekli depremlerle sarsıldığını belirtiyor. Deprem için ne gerekiyosa yapıldığını kaydeden Kurum, "İlk planda acilen bir buçuk milyon konutu depreme duyarlı şekilde dönüştürmemiz gerekiyor. Genel anlamda da bu durumda 8.5 milyon konut var" dedi.

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Fatih Çekirge, bugünkü köşesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la deprem ve kaçak yapılar üzerine yaptığı konuşmayı kaleme aldı. 

İşte Fatih Çekirge'nin 'Çevre Bakanı Kurum: ‘Bir numaralı gündemimiz deprem' başlıklı yazısı...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la sohbet ediyoruz.

İlk sorum: “Sayın Bakan, şu anda 1 numaralı gündem maddeniz nedir?”

Bakan Kurum anında cevap veriyor:

“Deprem... Deprem... Ve elbette çevre. Ama 1 numara depremdir.”

Gerçekten de bir süredir Manisa’dan Muğla sahillerine, Van’dan Marmara’ya deprem haberleri alıyoruz. Profesörler uyarıyor...

Deprem uzmanları, araştırmacılar, haritalar üzerinden fay hatlarını gösterip uyarıyor: “Alarm... İstanbul... Alarm... Marmara...” Deprem öyle sinsi bir felaket ki olduğu ana kadar kendini unutturuyor.

Sohbete devam...

Peki ne yapılıyor bu konuda?

“Şu anda elimizden ne geliyorsa sonuna kadar yapıyoruz. Burada önemli olan birçok faktör var. Bunlardan bir tanesi vatandaşın deprem konusundaki algısını ve farkındalık ölçüsünü yükseltmek. Bu anlamda haberlerle, broşürlerle ve kamu spotlarıyla gerekli farkındalığı oluşturuyoruz.”

Tedbirler konusunda şu anda hangi aşamadayız?

“Yaptığımız hesaplamalara göre ilk planda acilen bir buçuk milyon konutu depreme duyarlı şekilde dönüştürmemiz gerekiyor. Genel anlamda da bu durumda 8.5 milyon konut var. Önümüzdeki 5 yıl içinde bu 1.5 milyon konutu çözmeyi planladık. Tabii geri kalan 8.5 milyon konut daha orta ve uzun vadede bir proje. Bu anlamda belediyelerle yoğun mesai harcıyoruz. Dönüşümler sürüyor. Biz ilk planda söz verdiğimiz 300 bin konutu tamamlıyoruz. Bu noktada konutlarını dönüştürdüğümüz vatandaşlarımızla sağlıklı ilişkiler kurulmasını önemsiyoruz.”

BODRUM’DAKİ KAÇAK YAPILARI TAMAMIYLA YIKTIK

Sohbetimizin bir diğer konusu sahillerde kaçak yapılaşma...        

Özellikle af konusunu istismar edip Ege’nin, Akdeniz’in en güzel sahillerini betonla kaplayanlara karşı ne yapıldığını soruyorum. Ve öğreniyorum ki...

Bakan Kurum Türkiye’nin hemen her yerinde, özellikle turizm ve sahil bölgelerinde gizli denetimler yapıyor.

Bizzat kendisi yanında bir heyet ya da koruma olmadan sokaklarda geziyor, kıyıları inceliyor ve kaçak yapıları işaretliyor.

Cevabı da şöyle: “Evet, kaçak yapılaşmayla sonuna kadar mücadele ediyoruz. Bodrum örneğini sorarsanız, aradaki kaçak yapılaşmanın tamamını yıktık. Bir tek bir otelin bir bölümü kaldı. Ona da yıkacağız. Diğer yerlere gelince, tek tek tespit ediyoruz. Önce belediyelere bildiriyoruz. Bu arada önemli bir değişiklik yaptık.”

KAÇAK YAPILAR İÇİN BELEDİYELERE AĞIR SORUMLULUK

Bakan Murat Kurum’dan aldığım en önemli bilgilerden bir diğeri de şu: “Artık kaçak yapılaşmayı önce belediye yıkacak. Biz gördüğümüz kaçak bir yapıyı yıkımı için belediyeye bildireceğiz, eğer yıkmazsa gidip biz yıkacağız. Bunda belediyenin ağır bir sorumluluğu oluşacak.” Bu değişiklik gerçekten çok önemli. Böylece yerel yönetimler oy kaygısı ile kaçak yapıya, kaçak iskeleye, yat dinlenme tesislerine izin vermeyecek.

Türkiye'nin yüzde 66'sı deprem riski altında!

İstanbul'da 100 bin konut dönüşecek!

İstanbul'un 6 ilçesine dönüşüm müjdesi!

Deprem dönüşümümüzü hızlı bir şekilde gerçekleştirmek istiyoruz!


Geri Dön