20 / 04 / 2024

Murat Kurum: 1.3 milyon konut acil dönüşmeli!

Murat Kurum: 1.3 milyon konut acil dönüşmeli!

Kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 1.3 milyon konutun acil dönüşmesi gerektiğini söyledi.



Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Sabah gazetesinden Erhan Öztürk'ün haberine göre, Marmara Denizi'nde 24 saat esasına göre müsilaj çalışması gerçekleştirdiklerini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "İHA'larla uydu takip sistemi üzerinden anında müdahale edip, temizlik çalışmalarını yürütüyoruz. Müsilaj konusunda da bugün itibariyle 565 bölgede toplam 12 bin metreküp müsilaj topladık. Ayrıca 7 ilde 8 bin 118 denetim yaptık. Bu denetimler neticesinde 112 tesise 14.8 milyon lira idari para cezası uyguladık" şeklinde konuştu.

Murat Kurum: 1.3 milyon konut acil dönüşmeli!

Murat Kurum'un açıklamaları şu şekilde: 

MEGA KENT İSTANBUL'DA 300 BİN BİNA ACİL DÖNÜŞMELİ

Ülkemizin yüzde 66'sı deprem riskli alanlarda. Nüfusumuzun yüzde 71'i bu deprem riski olan bölgelerde oturuyor. Son bir asırda büyüklüğü 6 ve üzeri olan 57 deprem yaşadık.  İzmir  depremi de buna dahil. Ne yazık ki, 100 yılda 80 bin vatandaşımız hayatını kaybetti. İzmir, Elazığ, Malatya depremleri ile Kartal'da yaşadığımız acı olay, Kağıthane ve Çankaya'da çöken istinat duvarı, dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koymuştur. İstanbul'da yaklaşık 1.2 milyon bina, 5.9 milyon konut bulunuyor. Riskli 1.5 milyon konutun 300 bininin acilen dönüşmesi gerekiyor.

Murat Kurum: 1.3 milyon konut acil dönüşmeli!

196.5 MİLYAR LİRALIK KAYNAK

Kentsel dönüşümü 6 başlıkta topladık. Deprem riski altındaki yapılar, sel ve heyelan, tarihi kent merkezleri ve meydanları, sanayi alanlarının taşınması ve dönüşümü, tarım köy projeleriyle kırsal dönüşüm ile modern otopark alanlarının üretilmesi. Temel ilkelerimiz yerinde, gönüllü ve hızlı dönüşüm. Her yıl 300 bin konut olmak üzere acil dönüşmesi gereken 1.5 milyon konutun dönüşümünü 5 yıl içinde bitireceğiz. 81 ilde 973 ilçemizde afetlere karşı risk taşıyan tüm binalarımızı kentsel dönüşüm kapsamına alarak yeniliyoruz. Bugüne dakar 1 milyon 500 bin konutun dönüşümünü tamamladık. Bu konutlara 16.5 milyar lira kaynak kullandık. Diğer taraftan  TOKİ  Başkanlığımızla 19 yıl içinde 180 milyar TL yatırımla 1.1 milyon konut ve 21 bin 764 sosyal donatı alanı üretildi. Kentsel dönüşüm ve sosyal konut anlamında 2.5 milyon konutu vatandaşlarımıza teslim ettik. Bu da 10 milyon vatandaşımızın can ve mal güvenliğini teminat altına almak demek. 100 milyar yatırımla ülke genelinde devam eden 300 binin üzerinde sosyal konut ve kentsel dönüşüm sürüyor. Bugüne kadar kamu ve özel sektör eliyle yapılan kentsel dönüşümle TOKİ konutlarımızla ve yapı denetim sistemimizle ülkemizdeki binaların yüzde 55'ini güvenli hale getirdik. 45 milyondan fazla vatandaşımızı güvence altına aldık.

Oturduğu ev kentsel dönüşüme girenler dikkat!


Geri Dön