16 / 04 / 2024

Müşterek rehnin tescili!

Müşterek rehnin tescili!

Aynı malike ait birden çok taşınmaz mal veya payı aynı alacak için rehin edildiği durumlarda müşterek rehin söz konusu oluyor. Peki müşterek rehnin tescili nasıl oluyor?



Müşterek rehnin tescili! 

Tapu Sicil Tüzüğü kapsamında yer alan hükümlere göre müşterek rehnin tescilinin nasıl yapıldığı 32. maddede şu şekilde açıklanıyor;   


Madde 32 - Müşterek rehnin tescili aşağıdaki şekilde yapılır:        

a) Aynı malike ait birden çok taşınmaz mal veya payı aynı alacak için rehin edilirse; ilgili taşınmaz malların kütük sayfaları rehin sütununa alacak miktarının tamamı tescil edilmekle birlikte, düşünceler sütununda hangi taşınmaz mallarla müştereken rehinli olduğu belirtilir.  

                                                          

b) Müştereken ve/veya müteselsilen borçlu kimselere ait birden çok taşınmaz mal veya payı aynı alacak için rehin edilirse; ilgili bütün taşınmaz mal kütük sayfaları, rehin sütununa alacak miktarının tamamı tescil edilmekle birlikte, düşünceler sütununda hangi taşınmaz mallarla müşterek rehinli olduğu belirtilerek, müşterek ve müteselsil borç olduğu ayrıca açıklanır.

    

c) Müşterek ve/veya müteselsil borç durumu söz konusu olmaksızın, aynı alacak için birden çok kişilere ait taşınmaz mal veya pay rehin edilirse, taşınmaz mal veya paylardan her birinin bu alacağın belli bir kısmı için rehin edilmesi gerekir. İlgili taşınmaz malların kütük sayfaları rehin sütununa, rehin miktarından taşınmaz mala isabet eden miktarı tescil edilir.    

                    

İstemde bulunanlar her bir taşınmaz malın ne miktar için rehnedildiğini belirtmezlerse, istem red edilir.    




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön