19 / 04 / 2024

Müteahhit taahhüt ettiklerini yerine getirmezse dava açılabilir mi?

Müteahhit taahhüt ettiklerini yerine getirmezse dava açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Sitemizdeki kapalı araç otoparkı yetersiz. İnşaat şirketi satış esnasında otopark yeri göstermiş. Yerler tapuya kaydedilmemiş. Otopark yeri tahsisi inşaat firmasının yönetim planına göre hâlâ geçerli midir?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Sitemizdeki kapalı araç otoparkı yetersiz. İnşaat şirketi satış esnasında dairelere otopark yeri göstermiş. Ancak yerler tapuya kaydedilmemiş. Sadece yönetim planında ‘proje satış anında belirtilmek kaydıyla her bağımsız bölüme açık ya da kapalı otopark tahsis edilecektir’ ifadesi yer alıyor. Dairelere de otopark yeri verilmiş ama kime ne verildiği belli değil. Otopark yeri tahsisi inşaat firmasının yönetim planına göre hâlâ geçerli midir?' sorusunu cevapladı.

Sitemizdeki kapalı araç otoparkı yetersiz. İnşaat şirketi satış esnasında dairelere otopark yeri göstermiş. Ancak yerler tapuya kaydedilmemiş. Sadece yönetim planında ‘proje satış anında belirtilmek kaydıyla her bağımsız bölüme açık ya da kapalı otopark tahsis edilecektir’ ifadesi yer alıyor. Dairelere de otopark yeri verilmiş ama kime ne verildiği belli değil. Otopark yeri tahsisi inşaat firmasının yönetim planına göre hâlâ geçerli midir? l S.Ü.

***

Ne yazık ki binalarda en çok problem yaratan hususlardan biri de otopark. Otopark bir yapının değil her şehrin de sorunu. Zira bir dönem otopark olması gereken binalara otopark yapılmayarak buna dair bir bedel ödenip, o alanlara mesken veya işyeri inşa edildi.

Bunun gerekçesi de toplanan bu paralarla her semte kat otoparkı yapılacaktı. Paralar toplandı ama kat otoparkları yapılmadı. Sonra otopark yönetmeliği değişti, binalarda üç bağımsız bölüm başına bir araçlık otopark yapılması öngörüldü. Sonra o da değişti, her bağımsız bölüm başına bir araçlık otopark öngörüldü.

***

Ama tahmin edeceğiniz gibi bu sistem 30.6.2020’den itibaren uygulanacakken 31.12.2020’ye ertelendi. Şimdi 31.12.2020 tarihini bekliyoruz, bakalım ne olacak göreceğiz. Onun için bugün yol gibi görülen alanlara, yan yana iki aracın hatta mubalağa değil üç aracın park ettiğine tanık oluyoruz. Ondan sonra da itfaiyenin yangına geç müdahale ettiğinden şikayet ediyoruz.

Otoparkın kısa tarihi buyken, okuyucumun olayında durum ne? Bir binada tüm bağımsız bölümlerin ihtiyacını karşılayacak otopark yoksa, önce gelen park eder, sonra gelen başının çaresine bakar. Ancak yönetim planı ile tahsis yapılmışsa bu tahsise uyulur. Şayet müteahhit satarken müşteriye otopark alanı taahhüt etmişse ve bu alanı sağlamamışsa, müşterinin tüketici olarak hakları vardır ve bunları kullanır.

İşine geliyorsa satış sözleşmesini fesheder ya da satış bedelinden indirim talep eder. Ancak okuyucumun örnek olarak verdiği cümle bağımsız bölümleri yapılmış bir tahsis anlamına gelmez. Bu durumda önce gelen park eder, park imkanı bulamayan da tüketici olarak müteahhidi hasım alarak dava açar.


Geri Dön