18 / 04 / 2024

Müteahhitler fiyat farkı kararnamesi istiyor!

Müteahhitler fiyat farkı kararnamesi istiyor!

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Karataş, metal, çimento ve enerji maliyetleri de dikkate alınarak müteahhitler için "fiyat farkı kararnamesi" çıkarılmasını istedi.



Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Karataş, metal, çimento ve enerji maliyetleri de dikkate alınarak müteahhitler için "fiyat farkı kararnamesi" çıkarılmasını istedi. Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, döviz kurlarında ve faizlerdeki yükselişin inşaat sek törünü olumsuz etkilediğini söyledi. Karataş, metal, çimento ve enerji maliyetleri de dikkate alınarak müteahhitler için 'fiyat farkı kararnamesi' çıkarılmasını istedi. Karataş, emlak vergisine esas olmak üzere gelecek yıl uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedellerinin Resmi Gazete'de yayını landlğını anımsattı. Karataş, inşaat maliyet bedellerinin meskenlerde 48.09 lira ile 2 bin 205.99 lira arasında değişeceğini kaydetti. Son günlerde döviz kurlarında yaşanan yükselişin, ekonominin lokomotifi inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini ifade eden Karataş, şöyle devam etti; 'Turizm sektörünün rahatlaması için okulların geç açılmasına kaim veren hükümetten benzer bir destek bekliyoruz. Bakanlar Kurulu, tapu alım satım harçlarında iyileştirme ve yüzde 18'lik KDV'yi de nisbi düşürmeli. Aynca metal, çimento ve enerji maliyetleri de dikkate alınmalı ve müteahhitler içiıı fiyat faikı kararnamesi çıkarılmalı. Nitekim kamu ihalelerinde kâr maksimum yüzde 25'tir. TL son 3 ayda yüzde 35 değer kaybetti, maliyetler ise arttı. Mevcut konjonktüre göre düzenlemelerin yapılmaması, yatırımcıya ve tüketiciye teşvik verilmemesi, önünün açılmaması halinde kuldaki yükselişin sektöre ve bağlı 300'e yakın iş koluna olumsuz etkisi artacak. Bu da 1 yıl içinde yüzde 25-30 daralmaya yol açabilecek" Piyasada konut talebinin düştüğünü aktaran Karataş, "İnşaat sektörü son 4-5 aydır sıkıntılı. Seçimler ve kuldaki yükseliş nedeniyle piyasadaki konut talebi düşüyor, ancak maliyetler de yükseliyor" diye konuştu. Karataş sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümet acilen fiyat farkı kararnamesi çıkarmalı. 

Kararnameyle en az yüzde 30'a kadar ihalelerdeki fiyat artışları dengelenmeli. Ayrıca, inşaat sektöründe KDV de yüzde l'e kadar düşürülmeli Nitekim barınma Anayasal bir haktır. Bu sektör Türkiye'de 2.3 milyon kişiyi, Antalya'da ise 400 bin kişiyi doğrudan istihdam ediyoı: SGK primlerimizi tam ve eksiksiz ödüyoruz. Çalışanlarımızın neredeyse tamamı dar gelirli vatandaşlar, bugün kazanırlarsa akşam evde ekmek oluyor, aksi halde yok. Ülke son zamanlarda seçim ve teröre kilitlendi, yöneticilerin de işi zor ancak bu türbülanstan derhal çıkmalı ve ekonomiyi yoluna koymalıyız, bu durum hepimizi ilgilendiriyor. 


Nasrullah Gazetesi


Geri Dön