26 / 04 / 2024

Müteahhitlere hizmet kanunu çıkmalı!

Müteahhitlere hizmet kanunu çıkmalı!

İMKON Genel Başkanı ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu, Şehircilik Şurası açılış programında konuştu. Tellioğlu, "Cumhurbaşkanımızın müteahhitlere kulak vermesini, müteahhitlik hizmet kanunun çıkmasını zatıâlilerinden arz ediyoruz" dedi.



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Şehircilik Şurası açılış programında müteahhitler için kullandığı “Acımasızca yolsuzluk yapıyorlar, ihanet içerisindeler” ifadelerine yönelik açıklamalarda bulundu.


Söz konusu Şehircilik Şurası’ndaki 4 ana komisyondan biri olan Kentsel Dönüşüm komisyonunda sektörü temsilen üye olarak bulunduğunu söyleyen İMKON Genel Başkanı Tellioğlu, “27 Ocak Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen Şehircilik Şurası’nın ülkemize, şehirlerimize, milletimize ve gelecek nesillerimize hayırlı ve faydalı çözümler üretecek bir çalıştay olmasını temenni ediyorum” dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şehircik Şurasının açılışında yaptığı konuşmalara katıldığının altını çizen


Tellioğlu, şunları kaydetti:


“Özellikle Cumhurbaşkanımız bir kısım sözde meslektaşlarımızın üzerinden, müteahhitlerin imar rantı ve kot kazanımlarından dolayı ülkeye ihanet ettiklerini söylese de haklıdır. Ama bu yaklaşım sektörün bütüncül sorunlarına bakış açısından tam anlamıyla adil değildir.


Çünkü bu dikey yapıların usulsüz imar ve inşaat izinlerini müteahhitler kendi kafasına göre, onaysız ve ruhsatsız projelerle gerçekleştirmiyorlar.


Yani bunlara izin veren belediyeler ve kamu idareleri mevcut. Bu durumda bu belediyeler ve kamu idareleri de bu durumdan ayrıca sorumludurlar.


Biz müteahhitlik sektöründeki dörtte birlik çürük, merpen altı, işinin ehli olmayan, liyakatsiz ve ehliyetsiz kişilerin, hatta hiçbir işte yeterliliği olamayan kişilerin bu işi yapmamalarını ve bu çürükleri temizleyecek Müteahhitlik Hizmet Kanunu’nun da ivedilikle çıkartılması gerektiğini yıllardır söylüyoruz.


Müteahhitlik sektörünün statükocusu olan ve sayıları 200’ü geçmeyen bu rantçı, menfaatçi kişilerin statükosu, siyaset üstündeki etkisi daha ağır olduğu için bir türlü Müteahhitlik Hizmet Kanunu’nu çıkartmıyorlar.


Maalesef eleştirdiğimiz müteahhitlerin hala bir Müteahhitlik Hizmet Kanunu yok; yine imar rantını ve usulsüzlüğünü eleştirmemize rağmen, adam gibi bir imar kanunu, bir kıyı kanunu, bir boğaz kanunu çıkartmıyorsak; bu da olmuyor. Bu yanlış ve ihanet şebekesinden ilgililer de sorumludur.


Yani biz de siyasilerin ve devlet büyüklerinin affına sığınarak, bu tür yanlışlıkların düzeltilmesi adına icraat yapılmasını talep ediyoruz.”


Geri Dön