16 / 08 / 2022

Naci Topçuoğlu Bilim Merkezi Gaziantep'e değer katıyor!

Naci Topçuoğlu Bilim Merkezi Gaziantep'e değer katıyor!

Gaziantep’in teknopark alanına komşu alanda hayata geçiren Naci Topçuoğlu Bilim Merkezi mimari, iç mimari ve peyzaj tasarımına sahip olarak bölgeye değer katıyor.



Studio Vertebra tarafından Gaziantep’in teknopark alanına komşu alanda hayata geçiren Naci Topçuoğlu Bilim Merkezi mimari, iç mimari ve peyzaj tasarımındaki sürdürülebilir, bütüncül ve sade yaklaşımıyla konumlandığı bölgeye değer katıyor.

Kurulduğu günden beri mimari, iç mimari ve restorasyon alanlarında ulusal ve uluslararası ölçekte “çok disiplinli” çalışmalar hayata geçiren Baş Mimar Gencer Yalçın, Y. Mimar Dilşad Öktem Aslaner, Y. Mimar Bahar Yücel ve İç Mimar Efe Kağan Hızar’ın ortaklığındaki İstanbul merkezli tasarım ofisi Studio Vertebra’nın Gaziantep’te tasarladığı Naci Topçuoğlu Bilim Merkezi; kentin gelişmekte olan bölgelerinden birinde, teknopark alanına komşuluğu bulunan bir arazide bulunuyor. Konumlandığı alanın üçgensel formunu, eğimini ve çevresel fonksiyonlarını referans alarak misafirlerine çevresiyle uyumlu, sade ve bütüncül bir tasarım sunmayı planlayan yapı 15.000 metrekare inşaat alanı üzerinde hayata geçiriliyor.

Studio Vertebra, Naci Topçuoğlu Bilim Merkezi’nin iç mekanlarında da aynı yalın dili benimseyip istenen sergileme konseptine uygun alanlar elde edildi. Ait olduğu alanla bir araya getirmek için yapının bir parçası toprağa gömülürken topografya binaya doğru yükseltilip bina ve peyzajı ayıran sınır belirsizleştirildi.

Yapı kabuğu ise sade, yalın, dikkat çekici ve zamansız bir formda tasarlanmış. Tek bir noktada belirtildiği girişi ile merak uyandıran kabuk formu, ışık bantları ile vurgulanıp ve sadeliğini koruyup dikkat çekiyor. Kabuğun bazı alanlarının sağır bırakılması, sergi alanlarında ihtiyaç duyulan loşluğu sağlarken yapının merkezinde açılan iç avlu ile gün ışığının kontrollü bir şekilde içeriye alınması planlandı.

Naci Topçuoğlu Bilim Merkezi’nin ana cephesinde buluan ve binaya doğru daraltılıp girişi oluşturan meydan tasarımı, yer alması planlanan açık sergi alanlarına imkan tanıyor. Meydan için oluşturulmuş zemin tasarımı, ışık oyunlarıyla gökyüzündeki yıldız ve galaksi haritalarını imgeliyor ve kullanıcıya efektif bir enstalasyon alanı yer alıyor.

Projenin önemli fonksiyonlarından biri olan ve tasarımı şekillendiren ana eleman “planetaryum küresi” ise yapının giriş aksı üzerinde ve iç mekanın merkezi bir noktasında yerleştirilmiş. Bu sayede planetaryum küresi, iç mekanın bütünselliğini merkezde tek bir noktadan belirtilen bir objeye dönüştürüldü.

Gaziantep Naci Topçuoğlu Bilim Merkezi projesinin tasarım aşamasında düşünülmüş sürdürülebilirlik kriterleri yapının ve peyzaj çalışmasının şekillenmesinde de etkili olmuş. Sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla ısı ve su yalıtımı, verimli şekilde kullanılan gün ışığı, peyzajda enerji etkin tasarımlar düşünülen projede mekanik yerine tasarım içerikli çözüm önerileri geliştirilmiş.