26 / 04 / 2024

NAKO arazisi Akzirve Gayrimenkul'e kaça satıldı?

NAKO arazisi Akzirve Gayrimenkul'e kaça satıldı?

Akzirve Gayrimenkul Yatırım, Zeytinburnu Ambarlar arazisini kaça satın aldı? Suudi yatırımcı Akzirve, NAKO arazisini kaça aldı? NAKO arazisi kaç milyon dolara satıldı? NAKO Başkanı Mehmet İrfan Bulut, Emlakkulisi.com'a açıkladı.



Sınırlı Sorumlu İstanbul Nakliyat Ambarları İşletme Kooperatifi (S.S. NAKO) Ambarlı arazisi, Ağustos ayında gerçekleşen anlaşma ile Suudi yatırımcı Akzirve Gayrimenkul'e satıldı... Satışın ardından NAKO arazisinin ekspertiz raporlarında geçen bedeli üzerinden satış fiyatı hakkında haberler yapılsa da gerçek rakamı, satış koşulları şimdiye kadar hiç açıklanmadı. 


NAKO Başkanı Mehmet İrfan Bulut, Ambarlar arazisinin satış sürecinin tüm detaylarını Emlakkulisi.com'a anlattı...


Zeytinburnu'nda E-5 kenarında toplam 128 bin 501 bin metrekare alan üzerine kurulu Ambarlar arazisinin yollar ve terkler düşüldükten sonra tapuda 93 bin 500 metrekareye düştüğünü ifade ederek açıklamalarına başlayan NAKO Bulut, kalan alanın 30 bin 800 metrekaresinin kooperatife ait olduğunu söyledi. 


Ambarlar kaça satıldı? 


NAKO arazisinin satışını sorduğumuz Bulut, "Peşin satmak isteyen kendi dükkanını peşin sattı, kat karşılığı isteyen anlaşmasını böyle yaptı. ‘Arazi şu fiyata satıldı’ diyemiyoruz çünkü içinde kat karşılığı var, peşin para var, peşin para ve kat karşılığı birlikte olan sözleşmeler var" diyor...


NAKO'nun 30 bin 800 metrekarelik alanının peşin para ile satılmadığını, kooperatif olarak Akzirve Gayrimenkul ile kat karşılığı satış sözleşmesi yaptıklarını belirten Bulut, Ambarlar'da kooperatife ait olmayan 62 bin 700 metrekareye sahip mülk sahiplerinin bir kısmının peşin para ile anlaşırken, bir kısmının da kat karşılığı sözleşme yaptığını söyledi. Ancak 15 kişinin henüz anlaşamadığını söyleyen Bulut, satış sürecinin 15 Ocak 2015 tarihine devam edeceğine dikkat çekti. 


Kime nakit para ödendi?


Zeytinburnu Ambarlar arazisinde peşin para ödenen dükkan sahiplerine toplamda 122 milyon 250 bin dolar peşin ödeme yapıldığını açıklayan Bulut, "NAKO kooperatif mülkü olmayan, özel mülke ait 62 bin 700 metrekarelik alandaki 245 dükkan sahibinin 2/3'sine her bir ünite için 750 bin Dolar; yani 163 dükkan sahibine toplamda 122 milyon 250 bin dolar peşin ödendi  kalan 1/3'i kat karşılığı sözleşme yaptı.

NAKO kooperatif üyesi olan 180 üye ise (bazı üyelerin birden fazla payı var) 244 paylı 30 bin 800 metrekare arazisini tamamen kat karşılığı verdi" diye konuştu.


NAKO nasıl anlaştı? 


NAKO'nun anlaşmasının detaylarını da paylaşan Bulut, şunları söyledi; 


"Mevcut imar durumuna göre bir sözleşme yapıldı. Çıkacak emsale göre 93 bin 500 metrekareden de kesinti söz konusu... 18’inci madde uygulamasından sonra 77 bin metrekare imarlı arazimiz var gözüküyor. Bu rakam 77 bin ile 93 bin metrekare arasında bir rakam olarak tahakkuk edecek imar çalışması sırasında. Burada Emsal:2.00 Proje kesinleştiğinde emsal değişirse yeni emsalle, 85 metrekareden az olmamak üzere 1+1 konut karşılığında anlaştık. 244 payımız var, dolayısıyla 244 konut alınacak. Kooperatifler Kanunu’na göre bizim yapmamız gereken sözleşme şekli bu. Asgari bedeli belirliyorsunuz, teklifi veren onun üstüne çıkacak duruma göre... Konut metrekaresi 85 değil 120 de olabilir. Diyelim ki imar çalışmalarından sonra her bir daire 120 metrekare çıktı: 120 x 244 olmak zorunda. Çıkacak metrekare neyse, o 244 tane aynı daire olmak zorunda. Kooperatif payında eşitlik esastır. O metrekare, proje çalışmasından sonra netleşince onun üzerinde karar verilecek. 1+1 mi olur, 2+1 mi olur... Projede kaç tane konut çıkacaksa... Bu özelliklerden dolayı böyle esnek bir sözleşme...   Sözleşme içerisinde, kat karşılığı sözleşme yaptık ama arsa devretmedik, ipotek koydurmadık bu yüzden. Çünkü bu proje çalışması tamamlanacak, metrekareler belli olacak (fertlerin sözleşmesi de öyle onlarda da asgari oranlar baz alındı), bu büyük bir proje olduğu için muğlak alanlar olabilir. Arsaya kat karşılığı apartman yaptırırken belirsiz konu daha azdır. Buraya maket proje konulacak, 200 bin metrekare ise çıkacak alan, onun üzerinden konuşabileceğiz. Proje ortaya çıkınca daha da netleşecek … Bu arazinin parasal değeri o zaman ortaya çıkacak. Akzirve'nin projesi lansman satışına çıktığında metrekare/fiyat belli olacak. Bu arazinin değeri  Akzirve’nin lansmanında belli olacak."


NAKO Başkanı Mehmet İrfan Bulut'un Ambarlar arazisinin Akzirve Gayrimenkul'e satışının detaylarını anlattığı röportajın tamamını okumak için tıklayın!


Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön