19 / 04 / 2024

Nef Vakfı, yanan köyleri yeniden inşa edecek!

Nef Vakfı, yanan köyleri yeniden inşa edecek!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Yasemin Salih, bugünkü köşesinde afet bölgesinde yaraların sarılması için yapılacakları kaleme aldı.



Dünya Gazetesi köşe yazarı Yasemin Salih, bugünkü köşesinde afet bölgesinde yaraların sarılması için yapılacakları kaleme aldı.

İşte Yasemin Salih'in 'Yangından etkilenen orman köyleri yeniden inşa edilecek' başlıklı yazısı...

Afet bölgesinde yaraların sarılması amacıyla “Sosyal Pazaryeri” uygulaması devreye alındı. Nef Vakfı ile de yanan köyleri yeniden inşa etmek için büyük bir projede anlaşıldı.

Türkiye’nin dört bir tarafından gelen yangın görüntüleri ülkeyi üzüntüye boğdu. Yüzlerce can, ormanlarla beraber yok olurken, orman yangınlarının yaşandığı alanda sivil dayanışma ön plana çıkıyor. Deprem ve sel felaketlerinde yaşandığı gibi afet bölgesinde yine müthiş bir sivil dayanışma sergileniyor. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen sivil toplum kuruluşlarının profesyonel destek ekipleri, AFAD ve Kızılay ile koordineli şekilde çalışma yürütüyor. Bu çalışmalarda bütün profesyonellerin işaret ettiği bir konu bulunuyor o da verimli yardım. İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan, yangının deprem gibi olmadığına, bu nedenle yardımların da daha bilinçli yapılması gerektiğine dikkat çekerek bu konuyu ön plana çıkarıyor. Afet bölgelerindeki ekiplerle sürekli temasta olduklarına vurgu yapan Arslan, çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Arslan, “Kızılay ve AFAD koordinasyonunda bölgeye, profesyonel olmayan kimsenin destek vermek üzere girmesine izin yok. Çünkü hem can güvenliği hem de yürüyen çalışmaların etkinliği açısından risk artıyor. Yangın deprem gibi olup-biten bir felaket değil. Desteğin süreci farklı. Şu anda yardım etmek isteyen herkesin programını buna göre değerlendirmesi gerekiyor” dedi.

Nef Vakfı, yanan köyleri yeniden inşa edecek!

Orman köyleri yeniden ayağa kalkmalı

Yangın bölgelerinde yitirilen hayvanlar ve doğal hayatın yok olması da endişeye düşüren konulardan. Onlarca köyün yangında yok olduğunu anımsatan Esra Arslan, bu kişilerin yeniden yerlerinde hayatlarına dönmesi gerektiğini vurguluyor. Bunun için İhtiyaç Haritası ve Nef Vakfı, hızlıca ortak bir proje geliştirdi. Erden Timur başkanlığındaki vakıf ile İhtiyaç Haritası, yangından etkilenen köylerin yeniden inşa edilmesi amacıyla harekete geçti. Köyler yeniden yapılacak. Maliyetin önemli kısmı Nef Vakfı tarafından giderilecek. İhtiyaç Haritası da bu maliyete katkıda bulunacak. Esra Arslan, “Şu anda valiliklerden köy isimlerinin gelmesini bekliyoruz. Gelen isimlere göre projeyi hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Sosyal Pazaryeri çalışmaya başladı

Diğer taraftan daha önceki doğal afetlerde, özellikle  İzmir  depreminde etkili şekilde çalışma yapan Sosyal Pazaryeri altyapısı, yangın afetinde AHBAP ve İhtiyaç Haritası birlikteliğinde hayata geçirilecek. Platform, orman yangınından etkilenen bölgeler için aktif çalışıyor. Çalışma ile bölgeye yardımda bulunmak isteyenler, söz konusu yerleşim yerlerinde yer alan esnaftan alınan ürünlerle ihtiyaçların karşılanmasına destekte bulunabilecek. Esra Arslan, “Bu sayede bölgedeki esnafı destekleyerek yaraların yarılmasını hedefl iyoruz” dedi. 

KOORDİNASYON İÇİN AFET HARİTASI ÇIKARILIYOR

Arslan, şunları kaydetti:

“Şu anda da yangın bölgesine çok sayıda yardım geliyor. Fidanlar konusunda zaten uzmanlar şu anda erken olduğunu, yangın hala devam ederken daha farklı ihtiyaçlar bulunduğunu aktarıyorlar. Bu anlamda daha günün ihtiyacına göre destek alınması verimliliği artıracaktır.”

TOKİ'nin yangın yerlerinde inşa edeceği konut projesinin detayları belli oldu!


Geri Dön