25 / 04 / 2024

New York borsası haftanın son gününü sert bir düşüşle tamamladı!

New York borsası haftanın son gününü sert bir düşüşle tamamladı!

New York borsası, enflasyon ve büyüme odaklı telaşlar nedeni ile haftanın son işlem gününü dev bir düşüşle sonlandırdı.



Federal Rezerv Başkan Yardımcısı Lael Brainard, enflasyonun yüzde 2 hedefinin altına çekilmesi için para politikasının bir süre daha sıkı olması gerektiğini kaydetti ve para politikası sıkılaştırmasının erken geri çekilmesinden kaçınmaya kararlı olduklarını kaydetti.

Brainard, "ABD ve yurt dışında enflasyon çok yüksek ve ek enflasyonist şok riski göz ardı edilemez." analizinde bulundu.

New York borsası düşüşle kapandı!

San Francisco Federal Rezerv Bankası Başkanı Mary Daly, faiz oranlarının artırılması gerektiğini, ancak ne kadar sürenin verilere bağlı olacağını söyledi. Önceliklerinin enflasyonu düşürmek olduğunu vurgulayan Daly, 2023'ün sonunda veya 2024'ün başında yüzde 2 enflasyona ulaşmayı umduğunu söyledi. Daly, ekonominin resesyonun eşiğinde olmadığına dikkat çekerken, yine de yavaşlaması gerektiğini kaydetti. 

Richmond Federal Rezerv Bankası Başkanı Thomas Barkin, merkez bankasının para politikası sıkılaştırmasının enflasyon düşene kadar devam edeceğini vurguladı. Enflasyonun gidişatına ilişkin hala önemli bir belirsizlik olduğuna dikkat çeken Barkin, Fed'in erken bir zafer ilan etmek yerine sıkılaştırma politikasına devam edeceğini kaydetti. 

New York borsası düşüşle kapandı!

Buna karşılık, bugün açıklanan verilere göre, ABD'de kişisel tüketim harcamaları Ağustos'ta piyasa beklentilerini aşarak yüzde 0,4 arttı. 

ABD Merkez Bankası'nın enflasyon göstergesi olarak değerlendirdiği kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3, yıllık olarak ise yüzde 6,2 arttı. Gıda ve enerjiyi hariç tutan kişisel tüketim harcamalarına ilişkin çekirdek fiyat endeksi, aynı dönemde yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 4,9 artarak beklentileri aştı. 

Analistler, kişisel tüketim harcamalarına ilişkin son verilerin fiyatların hızla artmaya devam edeceğini gösterdiğini kaydetti.

New York borsası düşüşle kapandı!
New York borsası bugünü de düşüşle kapattı!
FED Başkan Yardımcısı Brainard'dan para politikasına ilişkin açıklama!

Geri Dön