19 / 04 / 2024

New York'un milyarderler sokağında artık evsizler de yaşayacak!

New York'un milyarderler sokağında artık evsizler de yaşayacak!

New York Eyalet Temyiz Mahkemesi, olay yaratan bir karar verdi. Manhattan’da milyarderlerin sokağı olarak bilinen bir alanda şuanda kapalı olan ve kullanılamaz vaziyette bulunan tarihi Savoy Oteli’nin evsizler için sığınma evi olarak kullanılmasını reddeden bir alt mahkemenin kararını bozdu.



New York Eyalet Temyiz Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde ilginç bir karar verdi. Manhattan’ın milyarderler sokağında 150 erkek evsizin kalacağı evsiz sığınma evinin açılabileceği kararını alarak bir alt mahkemeye “yanlış ve hatalı” olduğunu ifade eden kararını düzeltmesi için geri gönüş yaptı.

Amerika'nın Sesi'nden Can Kamiloğlu'nun haberine göre; temyiz mahkemesi tarafından verilen kararda, evsizler için çalışan gönüllü sivil toplum örgütlerince, “New York’ta evsizler kazandı. Milyarderler kaybetti” şeklinde yorumlar yapıldı.

New York un milyarderler sokağında artık evsizler de yaşayacak!

Tehlike yaratır diye karşı çıktılar

Bölgede yaşayanlar, Manhattan’da milyarderlerin yaşadığı 58’inci sokağın batısında bulunan atıl vaziyetteki Savoy Otel'in, New York Belediyesi tarafından bölgede yer alan atıl binaların evsizler için sığınma evi olmasına, güvenlik sıkıntısı çekeceği düşünülerek, itiraz edip üç yıl önce mahkemeye başvuruda bulunmuştu.

Mahkeme süresi boyunca milyarderler tarafından desteklenen ‘58’inci Sokak Birliği’, şehrin 100 ayrı noktasında bulunan billboardları New York Belediye Başkanı Bill de Blasio aleyhine slogan ve görsellerin bulunduğu afişler hazırlamıştı.

Bölgede yaşayanlar, evsiz olanların kendi sokaklarına taşınmaları halinde varlıklı kişiler için tehlike oluşturabileceğini iddia etmişti. Bir alt mahkeme sokakta kalan milyarderlerin yoğun lobi çalışmalarının ardından evsizlerin sokakta büyük risk oluşturması nedeniyle New York Belediyesi tarafından Savoy Otel’in evsiz barınağına dönüştürülmesi için verilen kararı bozmuştuç

“Milyarderler emlaklarını satıp giderler”

New York’taki en yüksek mahkeme ‘Eyaleti Temyiz Mahkemesi’nin’ kararının ardından yeni dava için bir alt mahkemeden gelecek karar bekleniyor. Hukukçular ise bir alt mahkemenin de temyiz mahkemesinin kararını uygulayacağını ifade ederek, “New York'ta temyiz edecek daha yüksek mahkeme olmadığı ve federal bir mesele içermediğinden, eyalet temyiz mahkemesinin yeni kararı davanın sonunun geldiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

New York un milyarderler sokağında artık evsizler de yaşayacak!

Michael Dell’in 100 milyon dolarlık dairesi de orada

Aralarında bilgisayar ve teknoloji devi Michael Dell'in 100 milyon dolarlık bir apartman dairesinin bulunduğu sokakta kalan zenginlerin kararın ardından sahip oldukları emlakları satmayı planladıkları ifade ediliyor. 58’in sokağın batı kısmında kalan sakinler kararın ardından New York Belediye Başkanı de Blasio’ya tepki vererek,"Blasio neden onları kendi evine götürmüyor?" şeklinde sordu.

New York Eyaleti Sosyal Hizmetler Departmanı Sözcüsü Isaac McGinn, temyiz kararının ardından açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Mahkemenin, New Yorklu evsizlere bu sokakta sığınma evi sağlama konusundaki kararlılığını takdir ediyoruz. Yeni sığınma evinin kapılarını mümkün olan en kısa sürede açmayı dört gözle bekliyoruz.''


Geri Dön