29 / 03 / 2024

Novovoronej Nükleer Enerji Santrali'nde 2 enerji bloğu inşa edilecek!

Novovoronej Nükleer Enerji Santrali'nde 2 enerji bloğu inşa edilecek!

Ruslar, Akkuyu 'ya kurulacak santralin benzeri olan Novovoronej Nükleer Enerji Santralini yabancı gazetecilere gezdirdi. Novovoronej 2. Nükleer Enerji Santraline düzenlenen gezi ATOMEXPO 2015 Forumu kapsamında yapıldı.



Ruslar, Akkuyu 'ya kurulacak santralin benzeri olan Novovoronej Nükleer Enerji Santralini yabancı gazetecilere gezdirdi. Novovoronej 2. Nükleer Enerji Santraline düzenlenen gezi ATOMEXPO 2015 Forumu kapsamında yapıldı. İlk önce Novovoronej uydu kenti ziyaret edildi. Nükleer santrallerin yanından adeta böyle kentler kuruluyor ve santralin yapımında görev yapanlar ile çalışanlar burada ikamet ediyor.


Küçük bir kent olan Novovoronejin bir başından diğer başına yürüyerek yarım saatte gidilebiliyor.  Küçük olmasına rağmen burada her türlü atlyapı olanağı, eğitim kurumları ve eğlence için mekanlar bulunuyor. Kenti inşa edenler, burada yaşayanların kendilerini dünyadan kopuk hissetmemeleri için her şeyi düşünmüş. Çocukların eğitimi ve bakımına büyük önem veriliyor. Kentte resim, müzik ve spor okulları, yeni stat ve sinema da bulunuyor. 


Kent Meclisi Başkanı İnna Kudryaşova, AA muhabirine yaptığı açıklamada burada insanların iş sonrasında dinlenmeleri, onlar işte olduklarında çocuklarının bakımı için her türlü olanağın sağlandığını söyledi. 


Kentte Santral çalışanları için bir de eğitim merkezi faaliyet gösteriyor ve burada nükleer santral teknolojisindeki yenilikler, santralin çalışma sistemi ve olağanüstü hallerde yapılması gerekenler öğretiliyor. 


Nükleer santralden 5 kilometre uzakta bulunan kentte, çalışanlar için servis araçları hizmet veriyor. Buradaki ilk santral 1964 yılında açıldı ve WWER tipli reaktöre sahip enerji bloğu hizmete başladı. O günden bu yana benzer enerji bloklarının modernizasyonu ve geliştirilmesi devam ediyor. 


- Akkuyu'nun reaktörlerinin prototipi yapılıyor


Novovoronejde farklı kapasiteleri WWER reaktörüne sahip beş enerji bloğu bulunuyor, WWER-1200 reaktörlü iki enerji bloğu daha inşa ediliyor. Blokların aralık ayında tamamlanması öngörülüyor. Benzer bloklar, Akkuyu Nükleer Santralinde de yapılacak. 


İlk iki blok deneme amaçlı inşa edilmişti, denemeler sonrasında bunlar elendi. Üçüncü, dördüncü ve beşinci enerji bloklarında  WWER-440 ve WWER-1000 tipi reaktörler kullanılıyor. WWER-1000 tipi reaktörler dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Dünyadaki 56 WWER reaktörün 33'ünü WWER-1000 tipi reaktörler oluşturuyor. 


2. Nükleer Enerji Santrali Direktörü Vladimri Povarov, yeni bloklardaki pasif ısı giderme sisteminin, bu blokları diğerlerinden farklı kılan en önemli özellik olduğunu söyledi. 


Novovoronej Sanrtali Direktörü Vladimir Povarov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji bloklarındaki ana yeniliğin pasif ısı atma sistemi (SPOT), dış ve iç koruma birimleri arasındaki pasif filtreleme sistemi olduğunu ifade etti. Povarov, buradaki güvenlik sisteminin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını vurguladı. 


Novovoronej Nükleer Enerji Sanrtali yetkilileri, Akkuyu Nükleer Enerji Santralinin inşaatınınhazırlık aşamasının birkaç yıl süreceğini ve inşaata planlanan zamanda başlayacaklarını bildirdi.



AA


Geri Dön