20 / 04 / 2024

Nükleer santral Sinop’ta gayrimenkulü patlattı! Fiyatlar 10 kat yükseldi!

Nükleer santral Sinop’ta gayrimenkulü patlattı! Fiyatlar 10 kat yükseldi!

Türkiye’nin ilk nükleer santralının kurulacağı Sinop’ta, son imzalar atılınca gayrimenkul fiyatları patladı. Bölgede daha öncesinde metrekare fiyatları 2-3 TL olan gayrimenkuller, 10 kat artışla ortalama 25-30 TL’ye satılıyor....




Kendine has özelliklere sahip Türkiye gayrimenkul piyasasının çok da evrensel normlara uyduğunu söylemek mümkün değil. Dünyanın bütün büyük metropollerinde en değersiz konut ve arsalar bol gürültülü hava limanlarının yakınındayken, ülkemizde aynı durum bir değer unsuru olarak görülüyor. Hatta yılda birkaç gün yarış düzenlenen Formula 1 pistinin yakındaki konutlar bile fiyatlarını katlıyor. Benzer bir durum, Türkiye’nin ilk nükleer santralının kurulacağı Sinop’ta da yaşanıyor. Uzun süredir konuşulan Sinop nükleer santralı için son imzalar atıldıktan sonra, il genelinde gayrimenkul fiyatları ve konut kiraları uçuşa geçti.


KİRALIK DAİRELERİN FİYATI DA TAVAN YAPTI


Ülkemizin en küçük illerinden olan Sinop’ta, nükleer santral için son imzalar atılınca, bölgedeki arsaların metrekare fiyatı 2-3 liradan, 25-30 lira seviyelerine yükseldi. Arsa ve arazi fiyatları dışında özellikle merkezdeki konut fiyatları da tırmanışa geçti. Merkez dışında, Durağan ve Boyabat ilçelerine de yoğun bir talep olduğunu söyleyen emlakçılar, sadece satılık değil, konut kiralarının da tavan yaptığını belirtiyor. 


ULUSLARARASI HAVALİMANI YENİLENİYOR 


Sinop Havalimanı da yaklaşık bir yıldır genişletme çalışmaları nedeniyle kapalı. Uluslararası uçuşlara uygun hale getirilecek liman, 2014 başlarında açılacak. Bu gelişme de bölgedeki ekonomik hareketliliği yükseltecek. Ayrıca şehirde nükleer enerji konusunda, santralı inşa edecek Japonlarla birlikte üniversite açılacak. Nükleer enerji konusunda eğitilecek öğrencilerin, gelecekte Sinop’taki santralda görev alması hedefleniyor. 


SİNOP ÇEKİM MERKEZİ OLDU 


Sinop nükleer santralının Türkiye için çok büyük bir yatırım olduğunu, bunun da gayrimenkul fiyatlarını yükseltmesinin çok normal olduğunu vurgulayan RE/MAX Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, “Tüm mega projeler gibi Sinop nükleer santralı da ekonomik bir devinimi beraberinde getirecek. İl genelinde daha şimdiden bölgenin önemli bir ekonomik merkez haline geleceği yolunda bir beklenti oluşmuş durumda. Bu nedenle gayrimenkul fiyatlarının, ekonomik faaliyet beklentilerinin ışığında yukarı doğru ivme kazanmasını doğal karşılamak gerekir” açıklaması yaptı.


10 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM 


Toplam 22 milyar dolarlık yatırımla inşa edilecek Sinop nükleer santralı 2023’te tamamlanacak.  Dört ana üniteden oluşacak nükleer santralın kurulu gücü 4 bin 480 megavat olacak ve yıllık 40 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. İnşaatında 10 bin, devreye girmesinden sonra da 400 kişinin istihdamı planlanıyor.


FUKUŞİMA NASIL ETKİLEDİ?


JAPONYA’da ise nükleer santralın bölgedeki emlak fiyatlarına etkisi Sinop’ta yaşananın tam tersi oldu. İnşaat başlayınca yüzde 6 düşen fiyatlar Mart 2011’deki sızıntı sonrasında yüzde 10’un üstünde düşüş gösterdi.


Sümer Demirciler/Akşam


Geri Dön