25 / 04 / 2024

Ocak 2022'de yüzde 85.7 arttı! Fiyatlar durdurulamıyor!

Ocak 2022'de yüzde 85.7 arttı! Fiyatlar durdurulamıyor!

3. Göz Danışmanlık CEO'su Hikmet Baydar ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Öz, TCMB'nin faiz değişimlerine ve konut satışlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni konut fiyat endeksi Ocak'ta yüzde 85.7 arttı ve duyan şok oldu.



Hikmet Baydar, "'TCMB faizi değiştirmez' beklentisi gerçekleşti. O nedenle sonuç piyasayı etkilemez. TCMB'nin faizleri artırma imkanı yok. Düşürmesi de ancak enflasyon düştükten sonra. ABD FES faizi 0.25 artırdı. FED Başkanı Jerome Powell karardan birkaç gün önce piyasayı hazırlamıştı. Beklenti 0.50 olduğu için az artırım kötünün iyisi diye karşılanıyor. O yüzden de borsalara alım getirdi. FED, Rusya krizi nedeniyle talebin zayıflayacağını düşünmüş olabilir." diye konuştu. 

Ocak 2022 de yüzde 85.7 arttı! Fiyatlar durdurulamıyor!

Konut sektörünü de değerlendiren Baydar, şöyle konuştu: 

"Konut istatistiklerine baktığımızda ipotekli konut satışlarında artış oranının yüksekliği dikkat çekiyor. Demk ki konut kredileri verilmeye başlanmış. İkinci el satışların daha fazla artması dikkat çekici. Talep artışı devam edecek. Gayrimenkul fiyatlarındaki artışın da süreceğini düşünüyoruz. Hem faizlerin düşük olması hem de maliyet artışları gayrimenkulde fiyat artışlarının iki ana nedeni. Konut satışlarına yabancıların ilgisi artıyor. Son üç yılın en yüksek verisi. Bütçeye baktığımızda, fiyatlar hızla arttığı için oransal bazda vergi gelirlerinin artması doğal. Ancak kur farkı ile ilgili istisna vergi gelirlerinin artışını engelleyebilir."


Geri Dön