29 / 03 / 2024

Ödenen emlak vergisi nasıl geri alınır?

Ödenen emlak vergisi nasıl geri alınır?

Sıfır oranlı emlak vergisi avantajlarına uyanlar yada sıfır oranlı emlak vergisi avantajlarını bilmeyip te vergilerini ödeyenler ödemiş oldukları vergileri nasıl geri alabilirler? sorusunun cevabı haberimizin içinde yer alıyor..



Emlak vergisi muafiyeti kapsamında bulunan, emekliler, geliri olmayan ev hanımı ve işsizler, engelli vatandaşlar, gaziler, şehitlerin dul ve yetimler sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanıyorlar. Ancak muafiyet kapsamında bulunan bazı kişiler bu durumu bilmeyip belediyelere bildirmedikleri için emlak vergisi ödemesi yapabiliyor. Peki bu durum öğrenildikten sonra ödenen emlak vergisi nasıl geri alınır?


Öncelikle sıfır oranlı emlak vergisi kapsamından yararlanmak için gereken belgeler nelerdir onlara göz atalım.


Hiçbir geliri olmayanların, “Hiçbir Geliri Olmadığını Belgeleyenlerin Tek Meskenine Ait Form” ile “Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi”ni,


- Emekliler ile bunların dul ve yetimlerinin “Tek meskeni olan emeklilere, dul ve yetimlere ait form”u,


- Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimlerinin “Tek meskeni olan şehitlerin dul ve yetimlerine ve gazilere ait form”u,


- Engelli kişilerin “Tek meskeni olan engellilere ait indirimli bina vergisi formu” ile “Sağlık Kurulu Raporu” nu ilgili belediyeye vermeleri gerekiyor.


Ödenen Emlak Vergisi Nasıl Geri Alınır?


İlgili yasa maddesi uyarınca emlak vergisi muafiyet kapsamında olan emekliler ile ev hanımı ve işsizlerin belediyelerden form alarak doldurmaları ve belediyelere vermeleri gerekiyor. Daha sonra formu teslim ettikleri belediyeden geçmiş yıllara ait ödedikleri emlak vergisi iadelerini istemeleri gerekiyor. Belediyeler yasaya göre bu tür talepleri yerine getirmekle yükümlüler.




Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön