20 / 04 / 2024

Ofis kiralarında TL uygulamasına geçiliyor!

Ofis kiralarında TL uygulamasına geçiliyor!

JLL üçüncü çeyrek analizlerinde ilk defa hem Türk Lirası hem de yabancı para birimi cinsinden tüm ticari gayrimenkuller için birincil kira rakamlarına yer verdi. Rapordaki verilere göre, AVM’lerdeki birincil kira rakamı metrekare başına aylık 325 TL oldu.



JLL Türkiye’nin ‘Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü – 2018 3. Çeyrek’ raporu yayınlandı. Rapora göre, Türkiye'de şu anda 412 AVM hizmet veriyor. İstanbul dışında bulunan illerde 22 AVM yapım aşamasında. AVM’lerdeki birincil kira rakamı metrekare başına aylık 325 TL olarak açıklandı.

A sınıfı ofis arzı arttı

İstanbul’daki A sınıfı ofis arzı 2017 yılının üçüncü çeyreğinde 5,2 milyon metrekare iken, 2018'in son çeyreğinde bu rakam 5,5 milyon metrekareye oldu. JLL tarafından yapılan araştırmalara göre, Anadolu Yakası, yeni projelerin yüzde 77’sine ev sahipliği yapıyor. 2018 yılının üçüncü çeyreği değerlendirildiğinde ise kiralama işlemine göre Ümraniye, Ataşehir, Kağıthane ve Maslak ön plana çıktı.

Lojistik pazarda bekleme dönemi

İstanbul ve Kocaeli alt pazarlarındaki toplam lojistik arzı ise bu yılın üçüncü çeyreğinde 9,92 milyon metrekare olarak belirlenirken, ticari kullanım amaçlı lojistik arzı ise 5,99 milyon metrekareye ulaştı. Bunun yanı sıra lojistik pazarı kiralama işlemi bakımında geçtiğimiz yıllara oranla oldukça durgun bir görünüm sergilemektedir.

Turizm sektörü canlandı

JLL’nin verilerine göre 2018 Ocak- Ağustos döneminde İstanbul’a gelen toplam yabancı ziyaretçi sayısı 6,56 milyona ulaştı. İstanbul, ‘Genel’ otel performansı özelinde bu yılın ilk sekiz ayında doluluk oranı bir önceki yılın aynı dönemine oranla 12 artış göstererek yüzde 69 oldu.

 

Ofis kiraları TL'ye dönüyor, 43 yeni AVM geliyor!

Kira sözleşmelerinde TL'ye dönüşün formülü değişti!

Gayrimenkul sözleşmelerinde döviz dönemi bitti!


Geri Dön