24 / 04 / 2024

Ofis yatırımı kazandırır!

Ofis yatırımı kazandırır!

Konut ve arsanın yanı sıra ofisler de gayrimenkulde önemli bir yatırım aracı. Ofis alırken ve kiralarken getirinizi koruyacak ve bu alanlarda çalışanların verimliliğini etkileyecek noktalar...



Gayrimenkul yatırımı sadece konuttan ibaret değil. Arsa, ofis, dükkanlar da yatırımcıların ilgisini çekerken son dönemlerde öğrenci evi, yaşlı bakım evi gibi alternatifler de ortaya çıktı. Posta Gazetesi'nden Meltem Kara'nın haberine göre, ticari gayrimenkul yatırımı yaparken ve kiralarken önem vermeniz gereken noktalar...

Ofis yatırımı kazandırır!

Kiralama performansı

Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, ofis yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken bilgileri raladı. Gönden'in verdiği bilgilere göre, ofis yatırımı yaparken kiralama performansı ve potansiyeline odaklanmak şart. Bunun için de konum, ulaşım imkanları, alan verimliliği, teknik altyapı, ortak gîderlerve sonunda kira seviyeleri ve emsallerine göre konunun dikkatlice incelenmesi gerekiyor.

Vergi incelemesi yapın

Ayrıca ofis yatırımı yaparken mülkiyet ve işlem türüne (hisse veya tapu devri) göre mutlaka hukuki ve vergisel açıdan inceleme yapmak gerekiyor. Bu noktada teknik açıdan yatırım veya yüksek operasyonel giderleri gerektiren durumlar için bina altyapısı inceleniyor. Mevzuata uygunluğu ve tüm dökümantasyonun mevcut olması ise bir diğer önemli konu. Son olarak deprem güvenliğinin projeler üzerinden ve yerinde kontrol edilerek tespit edilmesi gerekir. 

Trafiğe dikkat

Ofis kiralarken öncelikle doğru konumu seçmek çok önemli. Çalışanların işe gidip gelmesi; toplu taşıma, araç ile ulaşım ve tarfik kritik derecede önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konu. Bir diğeri ise çalışanlar için bina içinde veya yakın çevrede yeme, içme, alışveriş, eğlence ve rekreasyon gibi sosyal olanakların olması. Bina içinde sunulan otoparkk sayısı da en krtik unsurlardan biri. 

Asansör kapasitesi yeterli mi?

Binanın tasarımı bir diğer deyişle net/brüt alan verimliği, Idıaabm yerleşim ve dekorasyonlarına ne kadar elverişli olduğu vetliı bunların maliyeti öncesinden detaylıca çalışılması gereken kon arasında yer alıyor. Tavan yükse kİğ kolon aralıkları, kat derinliği, cep aralıkları gibi unsurların tamam ı önemli rol oynuyor. Bu kapsamda binanın teknik alt yapısı da yine oldukça önemli. Örneğin havalandırma sistemin sağladığı taze hava kapasitesi, kat başına sağlanan elektrik güç veya soğutma/ısıtma kapasitesi, UPS gücü ve jeneratör desteği, bilgisayar odaları için ayrı soğutma ve elektrik güç kapasitesi, asansörlerin kapasite ve hızlarının tamamının incelenmesi gerekir. Ortak giderler ve enerji tüketimi önemli harcama kalemleri olabildiğinden bunların hepsi önceden kontrol edilmelidir.

Tek bir ofis almayın

Gönden'e göre, yatırım amaçlı bağımsız bölüm bazlı ofis yatırımları geçmişte çok sürdürülebilir olmadı ve tavsiye edilmiyor. Bu yatırımın getiri oranları konuta nazaran daha cazip gözükse de ancak kiralama yapıldığında getiri gerçekleşiyor. Tek bir bağımsız bölüm veya tek bir kat için hedef kitlesi oldukça kısıtlı oluyor ve özellikle uluslararası şirketler tarafından tercih edilmiyor. Ancak bir ofis binasının tamamını ya da kat satın almak daha yaygın.

İstanbul A sınıfı ofis arzı 4.75 milyon metrekareye ulaştı!


Geri Dön