28 / 03 / 2024

Öğrenci yurtlarının fiyatlarına Kovid-19 dopingi!

Öğrenci yurtlarının fiyatlarına Kovid-19 dopingi!

Kovid-19 salgını önlemleri çerçevesinde 2020 Mart'tan itibaren yüz yüze eğitimin durdurulması, en çok okulları şehir dışında olan üniversite öğrencilerini zor duruma düşürdü. Bu sene yurt fiyatlarında ortalama yüzde 20 ile yüzde 30 arasında artış gözlendi.



Kovid-19 salgını önlemleri çerçevesinde 2020 Mart'tan itibaren yüz yüze eğitimin durdurulması, en çok okulları şehir dışında olan üniversite öğrencilerini zor duruma düşürdü. Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; pandemi tedbirleri kapsamında ailelerinin yanına geri giden öğrenciler, sözleşme gereği kalmadıkları süreler için de kaldıkları yurtlara olan ödemelerini yaptı. 

Bu sene ise uzaktan eğitim sebebiyle yurtlara kayıt olan öğrenci neredeyse yok denecek kadar oldu. 2021-22 eğitim döneminde üniversitelerin 13 Eylül 2021'de açılacağının duyurulmasından sonra öğrenciler yeniden yurt arayışlarına başladı.

Öğrenci yurtlarının fiyatlarına Kovid-19 dopingi!

İNDİRİM İMKANI BULUNUYOR

Devlet yurtlarını tercih edecek olan öğrencilerin başvuruları henüz başlamadı. Fakat özel yurtta kalmayı isteyebn öğrenciler arayışlarına başladı. Yurtlarfiyatlarcom Kurucusu Tuğrul Arslan, yurt fiyatlarına ilişkin konuştu. Tuğrul Arslan, konuya ilişkin “13 Eylül’de üniversitelerin yüz yüze eğitime geçeceği açıklandıktan sonra geçen yıl üniversiteyi kazanan öğrenciler yurt aramaya başladı. Bu öğrencilere ağustosta üniversiteyi yeni kazanan öğrenciler eklendiğinde özel yurtlar hızlı bir şekilde dolacaktır. Ayrıca 15 Ağustos’a kadar yüzde 10 erken kayıt indirimi uygulanıyor” açıklamasında bulundu. 

 Öğrenci yurtlarının fiyatlarına Kovid-19 dopingi!

YÜZDE 20-30 ZAM GELDİ

Geçtiğimiz sene uzaktan eğitime geçilmesi sebebiyle yurt kapasitelerinin sadece yüzde 10’unun doldurabildiğini belirten Arslan, şu ifadeleri kullandı:

“Bu yıl fiyatlarında yüzde 10 civarında artış yapan yurtlar olmakla beraber ortalama yüzde 20-30 civarında bir artış yapıldı. Tek kişilik odalar pandemi sebebiyle daha fazla rağbet gördüğü için fiyatları yüzde 25-30 oranında artış gösterdi. 2 kişilik oda fiyatları yüzde 20-25 yükselirken, 3 kişi ve üzeri oda fiyatları yüzde 15-20 oranında arttı.”

 Öğrenci yurtlarının fiyatlarına Kovid-19 dopingi!

ARADA 650 LİRA FARK VAR

Yurtların fiyatlarını etkileyen unsurları oda sayısı, öğrenci yoğunluğu, kampüs yakınlığı, sunulan hizmet özelliği ve niceliği şeklinde sıralayan Arslan, şunları söyledi:

“Özel yurtlar ve vakıf yurtları arasında aylık ortalama 650 TL gibi bir fiyat farkı olduğu görülüyor. Yurtlarda kahvaltı ücretleri genel olarak yurt ücretlerine dahil edilmekle birlikte kahvaltı ücretini haricen hesaplayan yurtlarda 12 ile 30 lira arasında ücretlendiriliyor.”

Devlet yurtlarında aylık fiyat 2020-2021 eğitim yılı için 230 Türk Lirası olarak belirlenmişti. Standardı yüksek, özel niteliğe sahip yurtların aylık fiyatları ise 250 Türk Lirası ile 390 Türk Lirası arasında değişiklik gösteriyordu. KKTC’de yer alan öğrenci yurtlarının aylık fiyatlar ise 500 Türk Lirası'ydı.

Yurt fiyatları ev kiralarını solladı!

Öğrenci yurtları depreme dayanıklı değil!

Öğrencilere icra şoku!


Geri Dön