27 / 04 / 2024

Ölünceye kadar bakma akdi bozulabilir mi?

Ölünceye kadar bakma akdi bozulabilir mi?

Ölünceye kadar bakma akdi yapan taraflar ya da bakım alacaklısının mirasçıları sözleşmenin hangi durumlarda bozulabileceğini merak ediyor. Peki, ölünceye kadar bakma akdi bozulabilir mi?



Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşme oluyor. Bu sözleşmeyi imzalayan bakım alacaklısının mirasçıları, bazı hallerde yapılan bu sözleşmenin bozulmasını talep edebiliyor.

Bakım borçlusuna bir gayrimenkulünü devretmiş olan bakım alacaklısı, haklarını güvence altına almak üzere, bu taşınmaz üzerinde satıcı gibi yasal ipotek de koydurabiliyor.

Ölünceye kadar bakma akdi bozulabilir mi?

Borçlar Kanunu'nda yazan hükümlere göre ölünceye kadar bakma sözleşmesi, mirasçı atanmasını içermese bile, miras sözleşmesi şeklinde yapılması gerekiyor, aksi halde geçerli olmuyor. Sözleşme, Devletçe tanınmış bir bakım kurumu tarafından yetkili makamların belirlediği koşullara uyularak yapılmışsa, geçerliliği için yazılı şekil yeterli oluyor.


Geri Dön