28 / 03 / 2024

OMÜ kampüs hattının yüzde 95’i tamamlandı!

OMÜ kampüs hattının yüzde 95’i tamamlandı!

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) kampüs hattının yüzde 95’lik kısmı tamamlandı. 800 metrelik güzergahta bulunan raylar ısıtılarak sefer yapılacak.



2017 yılında inşaatına başlanılan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) kampüs hattının yüzde 95’lik kısmı tamamlandı. Çalışmalarına hızla devam edilen hatta sona yaklaşıldı.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Samsun Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Serkan Çam, Samsun hafif raylı sistem hattının 36,8 kilometre uzunluğa ulaşacağını belirtti. Çam, raylı sistem güzergahının tamamlanma aşamasında olduğunu belirtti.

Güzergahın yüzde 95’i tamamlandı

Çam, "OMÜ raylı sistem attı yaklaşık olarak 5 bin 180 metre uzunluğunda olacak. 5 bin 180 metrelik güzergahın yüzde 95’i tamamlandı. Burada gerekli güvenlik önlemleri, peyzaj önlemleri ve sinyalizasyonla ilgili çalışmalar sürüyor. 15 Eylül’de yeni güzergahta deneme sürüşlerine başlayacağız. 5 bin 180 metrelik kısımda 2 tane viyadük bulunuyor. 150 ve 300 metre uzunluğundaki 2 viyadüğü de tamamladık. 340 metre uzunluğundaki aç kapayı da tamamladık. Ayrıca hastaların Tıp Fakültesine rahat geçmesi adına bir üst geçidin yanı sıra, tüp geçit ve 285 metre uzunluğunda çelik köprü yapıyoruz. Bu çelik köprü 115 metre uzunluğunda bir tüp geçide bağlanıyor. Tüp geçidin de içinde yürüyen bantlarla birlikte gidecekleri yere yürüyecekler. Bunlarla beraber öğrencilere ulaşım kolaylığının yanı sıra hastaların da ulaşımını kolaylaştıracağız” şeklinde konuştu.

2019'da devreye girecek

Yeni hattın 2019'un ilk aylarında hizmete açılacağını belirten Başkan Çam, “Üniversite raylı sistem inşaatında yaklaşık 150 bin metreküp kazı yaptık. 70 bin metreküp dolgu yaptık. 60 bin metreküp beton döktük. 5 bin 500 ton demir kullandık. 500 ton çelik kullandık. Hat güzergahı boyunca 7 istasyonumuz mevcut. Bu 7 istasyonun çevre işleri devam ediyor. Hedefimiz, 2019 yılının Ocak-Şubat aylarında hattı devreye almak olacaktır. Şehrimize yeni bir eser kazandıracağımız için mutluyuz. Yapımı devam eden yüzde 5’lik kısım ise peyzaj düzenlemeleri, çevre düzenlemeleri, güvenlik işleri, durak yerleştirmeleri, plak taşların döşenmesi ve bir bölgeye ray ısıtıcıların yerleştirmesi işlemlerini kapsıyor” ifadelerini kullandı.

800 metrelik ray ısıtılacak

Seferlerde 800 metrenin sürekli olarak ısıtılacağını söyleyen Çam, şu şekilde konuştu: "Güzergahımızda 6,45 eğimli olan 800 metrelik bir kısmımız var. Buranın da elektrik ve ısıtıcısı ile ilgili bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu eğimli 800 metrelik kısmın güvenliğini daha da arttırmak üzere belki de Türkiye’de hiç kullanılmamış rayı komple ısıtma projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu kısım da halledilecek. 6,45 eğimde rayda çise olduğunda aynı yollarda asfaltta arabaların sabunlama kaydığı gibi durumlar olabilir. Raylı sitemin iniş ve çıkışta güvenliğini arttırmak için bu projeyi değerlendiriyoruz. Bununla ilgili olarak ilgili üniversite raporlarını ve belgelerini aldık. OMÜ raylı sistem güzergahını bu şekilde tamamlamayı planlıyoruz.”


Geri Dön