27 / 04 / 2024

Ordu Ünye'deki havaalanı fındık harmanı oldu!

Ordu Ünye'deki havaalanı fındık harmanı oldu!

Ordu'da 1987 yılında yapımına başlanan ancak tamamlanamayan havaalanı pisti, fındık harmanı oldu. Bin 800 metre uzunluğa, 30 metre genişliğe sahip pistte üreticiler fındığı kısa sürede beton zemin üzerinde kurutabiliyor...



Ordu'nun Ünye ilçesinde, 1987 yılında yapımına başlanan ve ödenek sıkıntısı nedeniyle tamamlanamayan havaalanının pisti, fındık harmanı oldu.


Karadeniz'in önemli geçim kaynaklarından fındıkta hasat döneminin sonuna gelinirken, üreticiler ürünlerini kurutmayı sürdürüyor. Yaklaşık bin 800 metre uzunluk ve 30 metre genişliğindeki havaalanı pisti de her yıl olduğu gibi bu yıl da üreticilerin fındıklarını serdiği kurutma alanı haline geldi.


Fındık üreticilerinden Sevim Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaalanının kendileri için fındık harmanı haline geldiğini belirtti.


Alanın geniş olması sayesinde fındıklarını daha yayvan bir biçimde serebildiklerini anlatan Özkan, şöyle devam etti:


"Daha önceden fındığımızı okul bahçelerinde kurutuyorduk. Orada alan dar olduğu için fındığı kalın bir şekilde seriyorduk ve bir haftada kuruyordu. Burası bizim için daha rahat bir yer oldu. Buraya geliyoruz ve iki günde ürünü kurutarak kaldırıyoruz. Bu anlamda buradan çok memnunuz. Köylerde hem alan sıkıntısı yaşanıyor hem de hava şartları el vermiyor. Aynı zamanda beton zeminde kurutmamız da fındığın aflatoksinden korunmasını sağlıyor. Bir an önce kurutmamız gerekir, aksi takdirde çürür."


- Fındık, pistte kısa sürede kuruyor


Gurbetçi üreticilerden Aydın Engin ise Fransa'da yaşadığını ve fındıklarını bir an önce kurutmak zorunda olduklarını belirterek, "Ailemle 5 yıldır fındık topluyorum. Kurutmak için de havaalanı pistine geliyoruz. Çünkü fındık için beton zemin daha sağlıklı bir kurutma yöntemi oluyor. Aynı zamanda buranın alanı geniş olduğu için fındığı daha rahat sermiş oluyoruz. Böylelikle daha kısa sürede fındık kurumuş oluyor. Bizim gibi diğer üreticiler de burayı tercih ediyor" dedi.


Zekiye Engin de büyüklerinden kalan fındığı topladıklarını dile getirerek, "Fındık hasadı kolay bir iş değil. Tabi ki bu büyüklerimizden kalan bir nimettir. Burası havaalanı olsaydı ulaşımımız açısından iyi olurdu ancak olmaması da fındık konusunda iyi oldu. Çünkü fındığımızı daha rahat ve kısa sürede kurutuyoruz. Büyük bir alan olması bizim için çok iyi" diye konuştu.


AA


Geri Dön