26 / 04 / 2024

Ordu'daki heyelanda can kaybını risk azaltma çalışmaları önledi!

Ordu'daki heyelanda can kaybını risk azaltma çalışmaları önledi!

Ordu'da heyelan meydana gelen bölgede, AFAD tarafından 2015 yılından bu yana belli aralıklarla kontroller yapıldığı ve riskli oldukları tespit edilen binaların boşaltılmasıyla can kayıplarının önlendiği belirtildi.



Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD), Ordu'da heyelan meydana gelen bölgede, 2015 yılından bu yana belli aralıklarla kontroller yapıldığı ve riskli oldukları tespit edilen binaların boşaltılmasıyla can kayıplarının önlendiği bildirildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Ordu'nun Aybastı ilçesine bağlı Sağlık Mahallesi'nde 29 konutun heyelan riski nedeniyle şubat ayında boşaltılmasıyla başlayan sürece ilişkin bilgi verildi.

Buna göre, AFAD ekipleri, söz konusu bölgede ilk çalışmasını, 28 Nisan 2015 yılında gerçekleştirdi. Yapılan etüt sonucunda o gün itibarıyla konutların bölgedeki heyelan olaylarından etkilenmediği belirlendi fakat izlenmenin sürdürülmesine karar verildi.

Alanda 14 Mart 2018 tarihinde yapılan ikinci incelemede, konutlarda 2015'ten  farklı bir durum olmadığı belirlenerek kontrol etütlerine devam edilmesi kararlaştırıldı.

- Risk azaltma hayat kurtardı

15 Şubat 2019 yılındaki etüt çalışmasında ise heyelandan etkilenen ve etkilenmesi muhtemel olan 20 binanın (29 konut) acil nakline karar verildi.

Risk azaltma çalışmaları kapsamında boşaltılan konutların olduğu bölgede toprak kayması bugüne kadar devam etti. 

Evlerden 15'i toprak kayması sonucu 15-16 Mayıs tarihinde yıkılırken diğer yapılar da ağır hasar gördü.

AFAD ekiplerinin 15 Şubat tarihinde yaptığı gözlemsel incelemede, riskli binaların tespit edilmesi ve boşaltılması sonucu can kayıpları önlendi.

- Vatandaşların tahliyesi sürüyor

Şu ana kadar toplamda 61 bina (80 konut), 2 cami, bir cami lojmanı ve 11 ahırın güvenli bir alana nakline karar verildi. Sağlık Mahallesi'nde yaşayan vatandaşların halen tahliye işlemleri devam ediyor.

AFAD tarafından bölgedeki vatandaşlara bugüne kadar 214 bin 500 TL yardım yapıldı. AFAD ekipleri, Sağlık Mahallesi'ndeki heyelan hareketliğini takip etmeye devam ediyor.

Ordu'daki heyelan için kriz masası kuruldu!

Ordu'da heyelan bölgesinden tahliye işlemleri devam ediyor!


Geri Dön