19 / 03 / 2024

Ortak gayrimenkulün kullanımı nasıl olur?

Ortak gayrimenkulün kullanımı nasıl olur?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Babamın bir arsada hissesi bulunuyor. Bu arsanın da yanında özel okul var. Özel okulun arsa etrafına çitlerle kapatıldığını, kamuya ait sokağın girişine de demir kapı ve bekçi kulübesi yapıldığını gördüm, bu konuda ne yapmam gerekir?' sorusunu yanıtladı.



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Babamın 27 paydaşlı konut imarlı bir arsada hissesi bulunuyor. Bu arsanın da yanında özel okul var ve özel okul bizim arsanın da yaklaşık yüzde 60 hissesine sahip. Geçtiğimiz günlerde arsaya bakmaya gittiğimde, özel okulun arsa etrafına çitlerle kapatıldığını, kamuya ait sokağın girişine de demir kapı ve bekçi kulübesi yapıldığını gördüm. Arsayı otopark ve futbol sahası olarak kullanıyorlar. Okulun, arsa hissesinin çoğunluğuna sahip olduğundan dolayı bunları yapmaya yetkisi bulunuyor mu? Bu konuda ne yapmam gerekir?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Ortak gayrimenkulün kullanımı nasıl olur?

Babamın 27 paydaşlı konut imarlı bir arsada hissesi bulunuyor. Bu arsanın da yanında özel okul var ve özel okul bizim arsanın da yaklaşık yüzde 60 hissesine sahip. Geçtiğimiz günlerde arsaya bakmaya gittiğimde, özel okulun arsa etrafına çitlerle kapatıldığını, kamuya ait sokağın girişine de demir kapı ve bekçi kulübesi yapıldığını gördüm. Arsayı otopark ve futbol sahası olarak kullanıyorlar. Okulun, arsa hissesinin çoğunluğuna sahip olduğundan dolayı bunları yapmaya yetkisi bulunuyor mu? Bu konuda ne yapmam gerekir?

● B.Ç.

Okuyucumun anlattığından çıkan şu: Babasının hissedarı olduğu arsanın yanında bir başka parsel var. Bu parselde bir okul bulunuyor ancak okulun muhtemelen bahçesi yok. Okul, hem bahçeyi okul bahçesi olarak (futbol sahası) hem otopark olarak kullanıyor. Bu arsada okulun da hissesi var. Okuyucumun tereddüt ettiği husus ise okulun bu arsada hissesi bulunmasından dolayı tüm arsayı kendi ihtiyacı için kullanma hakkına sahip olup olmadığı.

★ ★ ★

Ortak gayrimenkul mülkiyetinde bir hissedar, hissesi olduğu gerekçesiyle o gayrımenkulün tamamını kullanamayacağı gibi bu yere herhangi bir yapı yapacaksa tüm ortakların iznini almak zorundadır. Yani okuyucumun düşündüğü gibi büyük paya sahip olması, bu hissedara tüm arsayı kullanma hakkını vermez. Yani bugün okuyucumun bahsettiği okulun, bitişikteki babasının da hissedarı olduğu arsanın tamamını okul bahçesi (futbol sahası), otopark veya bir başka nedenle kullanma hakkı yok. Peki okuyucum ne yapılabilir?

Bir dava açarak müdahalenin önlenmesi talebinde bulunulabileceği gibi, kullanılan süre için geçmiş beş yıllık kullanma bedeli isteyebilir. Kullanma bedeli, hisseye isabet eden mahrum kalınan kira bedeline eşdeğer bir rakam olacaktır. Kullananın özel okul olması, durumu değiştirmeyecektir.


Geri Dön