24 / 04 / 2024

Otelciler lüks kiralık evler konusunu tekrar gündeme taşıdı!

Otelciler lüks kiralık evler konusunu tekrar gündeme taşıdı!

Otelciler, ölümle sonuçlanan üzücü olayların yanı sıra oteller açısından haksız rekabet, devlet açısından da büyük bir vergi kaybına neden olan günlük kiralık evler konusunu yeniden gündeme taşıdı.



Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), üzücü olayların yanı sıra oteller açısından haksız rekabet, devlet açısından da büyük bir vergi kaybına neden olan günlük kiralık evler konusunu yeniden gündeme taşıdı. TUROB hazırladığı raporu, başta Maliye ve İçişleri Bakanlığı olmak üzere ügili bakanlıklara sundu. 



"Her türlü güvenlik ve hijyen tedbirlerinden uzak bu tür korsankaçak tesislerden herhangi birinde yaşanacak olumsuz bir durumun, gerek İstanbul gerekse Türk turizmine ciddi sıkıntılar yaşatabileceği aşikar" denilen raporda, şu görüşler düe getirildi:"Kiralanan yerler konut dokunulmazlığı nedeniyle belediyelerin ve kolluk kuvvetlerinin elini kolunu adeta bağlar durumda. Borçlar Kanunu kapsamındaki kira sözleşmelerinde süre üe ilgüi net bir ifadenin olmaması nedeniyle bir daireyi gün içinde birden fazla kez kiralayarak kayıtdışı gelir elde etmeye çalışanlar apartman ve site sakinleri tarafından da tepki çekiyor. Özellikle kimlik bildirimi yapümaması nedeniyle tercih sebebi olan bu tür faaliyetler, son zamanlarda ne yazık ki tatsız olayların yaşanmasına adeta davetiye çıkarıyor."Bu tür faaliyetlerin oteller nezdinde haksız rekabete neden olduğuna da işaret edilen raporda, "Bilindiği üzere otel yatırımcısı gerek inşaat gerekse işletme aşamasında birçok ruhsat ve izin almak durumunda. Ancak ve ne yazık ki gelişen bu pazardan haksız ve eşit olmayan koşullar ile pay almak isteyenlerin sayısı da son yıllarda hızlı bir artış gösterdi. Özellikle turizm bölgelerinde işyeri veya apartman dairesi olarak kiralanan-satın alınan gayrimenkuller, otel odası gibi pazarlanıyor. Bu oluşum bir bina içinde tek bir daire olabildiği gibi bina bazında da olabiliyor" denüdi.TUROB, sorunun köklü çözümü için ise şu öneride bulundu: "Borçlar Kanunu'nda düzenlemeye gidüerek üç aydan kısa süreli konut ve iş yeri kiralamasının ticari faaliyet sayılarak iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatına bağlanmalı. Aksi takdirde borçlar kanununda kira kontrat süre kısıtlaması olmadığından dolayı yapüacak hiç bir çalışma netice vermeyecektir. 



Ankara Son Söz


Geri Dön