26 / 04 / 2024

Otomotiv sektöründe sıfır araç krizi büyüyor! İkinci elde fiyatlar patladı!

Otomotiv sektöründe sıfır araç krizi büyüyor! İkinci elde fiyatlar patladı!

Sıfır araç almak için en az 3 ile 12 ay arasında sıraya girilirken, önceden alım yapan galeriler bu araçları bedelinin üzerinde satışa çıkarıyor. 500 bin liralık sıfır araca ulaşamayanlar galerilerde aynı aracı 700 bin liradan satın almak zorunda kalıyor.



Seçim bitti ancak otomotiv sektöründeki sıfır araç krizi büyüyor. Geride kalan 1 yıldır bayilerde sıfır araç bulunmazken, vatandaşlar 3 ay ile 1 yıl arasında sıra beklemek zorunda kalıyor. Ancak sıfır araçlar galerilerde neredeyse iki katına yakın fahiş fiyatlarla satılıyor.

Bir markanın resmi internet sitesindeki fiyat listesinde 1 milyon 150 bin TL olan araç, galeride 1.5 milyon liraya satılıyor. Bu durum ikinci el araç piyasasına da yansıyor ve fiyatları artıyor. Sektör temsilcileri, fabrikaların üretim ve tedarik bandında çeşitli sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerken, bazı bayilerin galerilere araçları toptan yollayarak piyasada fiyatların artmasına neden olduklarını söylüyor.

Otomotiv sektöründe sıfır araç krizi büyüyor! İkinci elde fiyatlar patladı!

Sektörün önde gelen bazı araç markalarının CEO'ları bu durumun kendilerini de rahatsız ettiğini ifade etse de problemin çözülmesi bir türlü mümkün olmuyor.

SÖZCÜ'ye konuyla ilgili konuşan bir sektör temsilcisi, piyasada satılan araçların çoğunun yatırım amacıyla alındığını söyledi. Vatandaşın yüksek enflasyon karşısında parasını korumak için araçlara yatırım yaptığını belirten sektör temsilcisi, dövizdeki çıkışın ve enflasyonun durdurulmasından sonra ancak bu durumun düzelebileceğini vurguladı.

GALERİDE 200 BİN TL DAHA PAHALI

Sözcü Gazetesi’nde yer alan habere göre sıfır araç fiyatları bayilerde 450 bin-500 bin TL civarında başlıyor. Bu fiyatlardan bayilerde araç bulamayanlar, sıra beklemek istemeyenler galerilere gitmek durumunda kalıyor. Ancak aynı araç galeride 700 bin liradan satılınca vatandaşlar mecburen ikinci el piyasasına yöneliyor. Enflasyon hız kesmeden artış göstermeye devam ederken geliri artmayan vatandaşlar yaşı büyük ve kilometresi yüksek araç almak zorunda kalıyor.

 


 


 


Geri Dön