16 / 04 / 2024

Otopark yönetmeliği konut projelerinin önünü açacak!

Otopark yönetmeliği konut projelerinin önünü açacak!

Otopark yönetmeliğinde yapılan değişiklikle kentsel dönüşüm ve konut projeleri de şekillendi.  Yeni yapılacak yapılarda otopark yapılmaması durumunda çevre otoparklarından park sorunu karşılanacak. 



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Otopark yönetmeliğinde değişiklik gerçekleştirerek kentsel dönüşüme hız verecek uygulama gerçekleştirdi. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; bina bazında gerçekleşen dönüşüm projelerinde alan sorunu yüzünden otopark ihtiyacı binanın bodrumunda ya da yakınındakinden çözlülemiyordu. Bu da riskli yapıların yenilenmesinin önünde engel olmasına sebep oluyordu. Bakanlık, ‘otopark yerleri ayrılmadıkça yapı ruhsatı, bu otoparklar inşa edilip hazır olmadıkça da yapı kullanma izni verilemez’ maddesini değiştirerek sorunu ortadan kaldırdı. Bundan sonra kentsel dönüşümde 250 metrekare ve daha küçük parsellerin otopark ihtiyacı, bölge otoparklarından, yol boyu otoparkından ya da cep otoparkından giderilecek. 

Nasıl giderilecek?

Dün Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre, riskli yapı tespiti yapılarak yıkılan yapıların olduğu 250 metrekare ve daha küçük parsellerde inşa edilecek olan ve otopark ihtiyacı karşılanamadığı saptanan yeni yapılara yönelik yapı ruhsatı başvuruları, otopark bedelinin yüzde 25’inin müracaat esnasında ödenmesi kaydı ile karşılanacak. Bu yapılara ait otopark yerleri, bölge otoparkından karşılanacak şekilde idareler tarafından planlanacak. Otopark bedelinin kalan yüzde 75’lik kısmı ise bölge otoparkının idarelerce karşılanmasına müteakip 30 gün içinde parsel maliklerinden tahsil edilecek ve bu konuda tapu kütüğünün beyanlar hanesine bildiri yapılacak. Bu yapıların, bölge otoparkları yapılarak yer tahsisi gerçekleşmeden önce tamamlanmaları durumunda otopark ihtiyacı, mesafe koşulu olmaksızın  varsa genel otoparklardan veya gerekli yatay ve düşey işaretlemeler yapılmak suretiyle yol boyu otoparkı, cep otoparkı gibi yöntemlerle mümkün olan en yakın mesafede parklanma düzeni şeklinde geçici olarak idaresince yapılacakve yapı kullanma izin belgesi verilecek. Bu şekilde sağlanacak parklanma düzenine ve işletilmesine ilişkin usul ve esaslar idarelerce belirlenecek.

Otopark yönetmeliği konut projelerinin önünü açacak!

Yapılan yeni düzenleme ile belediyelerin müteahhitten ya da arsa sahiplerinden tahsil etmiş oldukları otopark harçlarının, vatandaşa otoparklardan bedelsiz otopark tahsisi şeklinde yansıtalacak. 

Projelerin önü açıldı

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu, yapılan düzenlemeyle kentsel dönüşüm projelerinin önünü açtığını dile getirdi. Küçük parsellerdeki dönüşümlerde otopark şartına takılan müteahhit firmalar ve riskli evlerde oturan vatandaşlar için önemli bir adım atıldığını söyleyen Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün inşaat maliyetleri ve arsa fiyatlarındaki fahiş artışa karşı da çözüm beklediğini dile getirdi. 

Otopark yönetmeliği konut projelerinin önünü açacak!

Evin büyüklüğüne göre inşa edilecek

Mart'ta yürürlüğe giren yönetmelikle de ‘her daire için en az 1 otopark zorunluluğu’ değiştirilmiş ve daire büyüklüklerine göre otopark koşulu getirilmişti. Dönüşüm kapsamındaki küçük parseller dışında diğer projelerde 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80 metrekare ile 120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120 metrekare ile 180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 otopark yeri ayrılması zorunlu tutuldu. 

Otopark Yönetmeliği resmen değişti!


Geri Dön