19 / 04 / 2024

ÖTV’de indirim gelecek mi? Araç piyasası neden durgunlaştı fiyatlar düşecek mi?

ÖTV’de indirim gelecek mi? Araç piyasası neden durgunlaştı fiyatlar düşecek mi?

Sıfır otomobillerde Özel Tüketim Vergisi'nin düşeceği beklentisi 2. El araç piyasasını da durgunlaştırdı. Uzmanlar ise ekonomik dengeler göz önüne alındığında ÖTV’nin düşeceğine yönelik bir beklentinin gerçeklikten uzak olduğu yorumunda bulundu.



Sıfır otomobillerdeki Özel Tüketim Vergisi'nin düşeceğine yönelik söylentiler 2. el piyasasını da durgunlaştırdı.
Temmuz ayı itibariyle son yılların en yüksek seviyesi olan yüzde 79.60’a ulaşan enflasyon ve döviz piyasasındaki gelişmeler kişileri yeni yöntemler bulmaya yönelttiğini belirten Ekonmist Prof. Dr. Volkan Öngel, vatandaşın gayrimenkul ve arsanın yanı sıra sıfır otomobil alıp ikinci el piyasasının yükselmesiyle satmayı planladığını söyledi.

Öngel, “TÜİK rakamları Ocak-Haziran 2022 yılında pazarın yüzde 35’e yakın yukarı yönlü bir değişim ile farklı bir tablo olduğunu göstermekte. İkinci el piyasasında da durum benzer şekilde. Söz konusu rakamlar ve içerisinde bulunduğumuz ekonomik tablo göz önüne alındığında hem vergi geliri kaybına yol açacak hem de ithal araç talebini yükselterek cari denge ve kur üzerinde olumsuz etki oluşturacak bir ÖTV indiriminin yapılması uzak ihtimal olarak gözükmekte. Enflasyonist etkilerde göz önüne alındığında bu şekilde harcama arttırıcı bir hamle için konjonktür uygun gözükmemekte” ifadelerini kullandı.


Geri Dön