26 / 04 / 2024

Oya Zingal: Körfezli yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi azaldı!

Oya Zingal: Körfezli yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi azaldı!

Emlakkulisi.com sektör buluşmalarına katılan Mresco Türkiye CEO'su Oya Zingal, Katarlı yatırımcılar için, Türkiye'nin radardan çıktığını ifade etti...




Mresco Türkiye CEO'su Oya Zingal, Körfez vatandaşının Türkiye'ye ilgisinde azalma olduğunu, yatırım gruplarının ise, Londra gibi şehirlerde gayrimenkul alımına sıcak baktığını dile getirdi.


Ayrıca Kuveyt pazarının doygunluğa ulaştığını belirten Oya Zingal, güvenli liman arayışında stabilite arayan yatırımcıların, istikrar beklentisinin olduğunu söyledi.



Mresco Türkiye CEO'su Oya Zingal'ın konuşması şu şekilde;


"2008 yılından beri Türkiye'de faaliyetteyiz. Kuveyt merkezli bir gayrimenkul yatırım ve pazarlama şirketiyiz.  2008 yılından daha Mütekabiliyet Yasası çıkmadan önce, gayrimenkul pazarlamaya başlamıştık Körfez Coğrafyasına. Son dönemde, özellikle son 1 buçuk senede, esasında Gezi'den sonra, bir daha hiç eski günleri görmedik. Körfez Coğrafyasının Türkiye'ye olan ilgisi bildiğiniz gibi kültür birliği, din birliği, kardeşlik duyguları, sayın Cumhurbaşkanımıza duyulan sempati, Hürrem Sultan'a duyulan sempati. Behlül'ün çekildiği konutu göstererek yüzlerce konut satmıştık. Gezi'den sonra bir daha eski ivmeyi yakalayamadık. Stabilite istiyorlar. Pazara tek tek baktığımızda Kuveyt Pazarı, bir doygunluğa ulaşmış durumda artık. Mevcut olan bir gayrimenkulü satıp, başka bir gayrimenkul alma ya da kiraya verme iradesi var. Bunlardan öte, Körfez vatandaşının Türkiye'ye olan ilgisinde bir azalma var. Hem dediğim gibi doyuma ulaştı. Hem de biraz da stabilite istiyorlar. Eninde sonunda duygusal değil, para bu. Parasını koyup gidecek güvenli liman arayışı var. Hafta sonu Katar'daydım. 3 yatırımcı ile görüşmem oldu. Büyük yatırım grupları ile görüşmem oldu. Çok üzülerek geri döndüm.  "Biz niye Türkiye'den gayrimenkul alalım? Londra'dan gayrimenkul alırız." diyorlar. Yani, istikrara geri dönmemiz gerekiyor. Reformlarda biraz daha hızlı sonuç almamız gerekiyor. 


Konut üretimimizde söylenecek hiçbir şeyimiz yok. Nitelikli konutlarda gayet iyi durumdayız. Körfez'in talebini karşılıyoruz. Buna bir hanımın oturacağı evi seçmesi açısından bakarsak evet, Türkiye'yi istiyorlar. Ama yatırımcı gözüyle bakarsak Türkiye radardan çıktı. Katar için gözlemim tamamen politik, siyasi sebeplerle yapılan yatırımlar ama bireysel bir yatırımcı gelip de Türkiye'ye niye yatırım yapayım dediğinde zaten matematik devreye geliyor. Biraz önce Sefer Bey bahsetti. Rakamlar devreye giriyor. Bunlarda da biraz rekabet edemiyoruz şuanda. 


Katar'ın Türkiye ile ilgili raporunu gördüm. Türkiye'ya yatırım yapmalı mıyız konulu bir rapor. Amerika'da hazırlanmış ve 3 senaryo var. En kötü senaryo sayın Cumhurbaşkanımıza suikast ihtimali. Orada oturan yatırımcı bu ihtimaller üzerinden bakıp karar veriyor. Yatırımcının kendisi bundan karar veriyor. Ama Türkiye'yi güçlendirelim, şöyle emellerimiz var noktasına baktığımız zaman, zaten bu veriler dikkate alınmadan yatırım yapılıyor. Bu noktada stabiliteye ihtiyacımız var."




Geri Dön