19 / 04 / 2024

Özbekistan'dan Türk müteahhitlerine yatırım daveti!

Özbekistan'dan Türk müteahhitlerine yatırım daveti!

Ekonomik ve siyasi ilişkilerin daha da gelişmesi için Özbekistan ve Türkiye arasında üst düzeyde görüşmeler yapılıyor. Bu kapsamda Özbekistan, Türkiye'nin müteahhitlik tecrübesinden yararlanmayı öngörüyor.



Özbekistan ve Türkiye arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin daha da gelişmesi için üst düzeyde görüşmeler yapılıyor. Türkiye ve Özbekistan,Cumhurbaşkanlarının son dönemde gerçekleştirdiği temaslarla iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere ivme kazandırılması için .yol haritası oluşturuldu. Özbek yetkililer ülkenin dünyayla bütünleşme hamlesinde Türkiye'nin köprü olabileceğini ifade ediyor. Özbekistan, liberalleşme ve demokratikleşme politikaları kapsamında arazilerini özelleştirip altyapı ve üstyapı inşaatları yapmayı planlıyor. Bu noktada Özbekistan, Türkiye'nin müteahhitlik tecrübesinden yararlanmayı öngörüyor.

Türkiye'ye gelerek Türkiye Müteahhitler Birliği'yle (TMB) temaslarda bulunan Özbekistan inşaat Bakan Yardımcısı Erkin iskandarov, Türkiye'nin Özbekistan için öncelikli olduğunu ve Türk inşaat sektörünün zengin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini aktardı.

Türkiye'nin, Özbekistan'daki yabancı yatırımlarda Rusya'nın ardından ikinci sırada yer aldığına işaret eden Erkin iskandarov, toplu konut, otel, karayolu, okul ve sulama kanalları inşası ile yenilenebilir enerji ve atık yönetimi gibi çeşitli alt ve üst yapı projelerinde iş birliği hedeflediklerini belirtti. İskandarov, ülkede başlatılan turizm hamlesi doğrultusunda 2022'ye kadar pek çok otel projesinin hayata geçirileceğini ve yatırımcılara önemli teşvikler sunulacağını kaydetti. Önerileri değerlendiren TMB temsilcileri, yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmek üzere Mayıs'ta Özbekistan'a ziyaret planlıyor.

Özbekistan'da bugüne dek 2,7 milyar dolar değerinde 128 proje gerçekleştiren Türk müteahhitleri, Özbekistan yönetiminin talebi üzerine yatırım ortamını değerlendirmek üzere Özbekistan'a gidiyor.

Türk müteahhitlerin 123 ülkede 380 milyar dolar değerinde 9 bin 600 projeyle yakaladığı başarı, yeni pazar arayışlarında önemli bir avantaj sağlıyor. Dünyanın dört bir yanında hayata geçirdikleri önemli yapı projeleri ve yüksek tecrübeleri pek çok ülkede olduğu gibi Özbekistan'da da ilgi görüyor.

Özbekistan’da 2,7 milyar dolar tutarında 128 proje gerçekleştiren Türk müteahhitleri, ülkenin alt ve üstyapı projelerinin mimarı. Yol, köprü, tünel ve havaalanı gibi büyük ulaşım projeleri, askeri tesis, idari bina, iş merkezi, konut, sosyal-kültürel tesis ve turizm tesisi gibi yapı projeleri, endüstriyel tesis ve petrokimya tesisi gibi sanayi tesisi projeleri ile arıtma ve sulama gibi çeşitli su projelerinin arkasında Türk müteahhitleri yer alıyor.

Türk müteahhitler Özbekistan'da ihtiyaç duyulan alt ve üst yapı projelerinde daha aktif rol üstlenmek, Özbekistan ise Türk müteahhitlerin deneyiminden daha fazla yararlanmak istiyor. Bu amaçla Özbekistan'ın daveti üzerine Mayıs'ta ülkede temaslarda bulunacak olan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), yatırım ortamını ve Türk firmalarına sunulan avantajları değerlendirecek.

Özbekistan'da son yıllarda Türk firmalarına yönelik avantajlı uygulamaların memnuniyet verici olduğuna dikkat çeken TMB yetkilileri, önümüzdeki dönemde Türk firmalarının kamu-özel sektör iş birliği modeli (PPP) tecrübelerine dair çalışma ortaklığı yapılabileceğini vurguluyor.

PPP kapsamında iki ülke ilişkilerine ivme kazandırabileceğine işaret eden TMB yetkilileri, Mayıs ayında yapılacak ziyaret kapsamında firmaların bir araya geleceği bir seminer düzenleneceğini ve Özbekistan işveren idareleri ile temaslarda bulunacaklarını aktarıyor.

ÖZBEKİSTAN'DA TEMMUZ'DA ÖZELLEŞTİRME BAŞLIYOR

Özbekistan’ın inşaat potansiyelinin önemine değinen TMB yetkilileri, ülkenin 2017-2021 döneminde uygulamaya koyduğu kalkınma stratejisi ile yargı reformunu hayata geçirmeyi, hukukun üstünlüğünü sağlamayı, ekonomiyi ve sosyal güvenlik politikalarını güçlendirmeyi hedeflediğini belirtiyor.

Özbekistan'da liberalleşme adımları çerçevesinde döviz piyasasının serbestleştirildiğini, ticari bankalara sınırsız miktarda döviz alım-satım hakkı tanındığını ve döviz kurunu piyasa mekanizmalarının belirlediğini aktaran TMB yetkilileri, doğrudan yabancı sermayeyle faaliyet gösterecek olan işletmelere, gelir vergisi ve mülkiyet vergisi başta olmak üzere çeşitli vergi ve harç muafiyeti getirildiğini de aktardı.

Temmuz ayında çıkarılacak bir düzenlemeyle Özbekistan'da arazilerin özelleştirilmesinin beklendiğini aktaran TMB yetkilileri, "Bu uygulamanın devreye girmesiyle ülkede önemli bir inşaat hamlesi başlaması muhtemeldir. Geçtiğimiz aylarda turizm hamlesi başlatan Özbekistan'da otellerin yanı sıra toplu konut, karayolu, okul ve sulama kanalı inşa edilmesi bekleniyor" diye ekliyor.

Türk müteahhitler yeni proje tutarını 35 milyar dolara çıkaracak!


Geri Dön