25 / 04 / 2024

Özcan Işıklar: 3. Köprü Silivri'nin tarım arazilerini tehdit ediyor!

Özcan Işıklar: 3. Köprü Silivri'nin tarım arazilerini tehdit ediyor!

CHP'li Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar "3. köprü bağlantı yolları Silivri'nin tarım arazilerini tehdit ediyor" diyor. Akademisyenlerle bölgedeki tarımı geliştirmek için proje yürüten belediye bir yandan da arazi mafyasıyla mücadele ediyor.



İstanbul'da tarım alanları imara açılıyor. Tarım ve hayvancılık her geçen gün biraz daha yok oluyor. Mega projeler tarım alanlarını bitiriyor. Bu gidişe "dur" diyen projelerden biri de Silivri Belediyesi tarafından 250 dönümlük tarım arazisine kurulan Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar tarımı yaşatmak için Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'ni 6 yıl önce kurdu. Merkezde organik tarım yapılıyor, çiftçiye fidesi, tohumu, arazisi veriliyor. Daha ürün ekilirken bir kısmı da peşin alınıyor. 3. köprü bağlantı yollarının geçtiği Silivri'de merkezi ve tarım alanları arazi mafyası ve mega projelerin tehdidi altında. Akademisyenlerle bölgedeki tarımı canlandıracak araştırmalar yapıyor. Tarım ürünleri yetiştirerek çiftçisini tarım yapması için teşvik ediyor. Proje her geçen gün büyüyor ancak bugünlerde büyük tehdit altında. Araştırma merkezi bir yandan Silivri'de tarımı arttırıp, tarım alanlarını korumaya çalışıyor diğer yandan da arazi mafyasıyla mücadale ediyor. İstanbul'u katleden 3. köprü bağlantı yolları ise tarım alanlarını yapılaşmaya itiyor. CHP'li Başkan Işıklar, Silivri'deki araştırma merkezinde Cumhuriyet Gazetesi'nin sorularını yanıtladı.



3. Köprü Silivri'nin tarım arazilerini etkiliyor mu? 


Özcan Işıklar: Esenyurt'tan itibaren burası bir yağmalama, yapı baskısı altında. Mezarlıklar dışında neredeyse bir yeşil alan kalmadı. 3. köprü bağlantı yolları buraya geliyor. Burası da tehdit altında. Üretimi canlandırarak ve korumacı bir plan yaparak buralar korunabilir. Hisseli satış engellenmeli. 20 dönümün altında satışı da engelleyeceksiniz. Bizde bu niyet yok. 



Silivri'deki arazi mafyası... Nasıl mücadele ediyorsunuz? 


Silivri'de ve köylerinde "imarlı arsa satışı" TV reklamlarıyla tarım arazilerini hisseli şekilde satıyorlar. İnsanlar resmen dolandırılıyor. Çok ciddi bir rant oluşmuş. Bir çeteleşme İnsanlar ev yapma hayalleriyle aldıkları hisseli arazilere ev yapması mümkün değil. Buralar tarım arazileri. 4 dönüm araziyi 28 kişiye satmışlar. Metrekare bazında hisse satışlarına sınırlama getirilmeli. Devletin tüm kurumları bu konuda harekete geçti. Bunu önlemenin yolu insanların bu yerleri almamasından geçiyor. Yasal işlem başlattık. 



Toprakların çoğu verimli 


Bu proje nasıl ortaya çıktı? 


Silivri topraklarının çoğu verimli toprak. Fiziki şartlarımıza göre bir belediyecilik geliştirdik. Hedefimiz, topraklarımızın yağmalanmaması. Tarımın bir nimet olduğunu, geleceğin umudu olduğunu görürseniz onu korursunuz. Tarım alanlarını halk koruyacak. Ekince kazandığını görecek. Türkiye'de dışa bağımlı 1 milyar doları bulan fide alımı yapılıyor. Biz tarımda teknolojiyi, inovasyonu kaçırmışız. Yeniden geliştirmeliyiz. Silivri Belediyesi'nin Tarımsal Üretim Araştırma Merkezi'nde (TÜRAM) başta nane, rezene, anason, kekik, lavanta gibi birçok tür yetiştiriliyor. 



Hazal OCAK/Cumhuriyet


Geri Dön