25 / 04 / 2024

Özkan Özek: Arap turistler Bursa'dan vazgeçemez!

Özkan Özek: Arap turistler Bursa'dan vazgeçemez!

Arap turistlerin gözde tatil merkezi konumunda olan Bursa, bu özelliğini son dönemde Trabzon ve buna bağlı Karadeniz kentlerine kaptırıyor.



Arap turistlerin gözde tatil merkezi konumunda olan Bursa, bu özelliğini son dönemde Trabzon ve buna bağlı Karadeniz kentlerine kaptırıyor. Cazip fiyat seçenekleri de bölgeye Arapların ilgisini artırıyor. Uzun yıllardır Bursa'yı adeta kendilerine tatil merkezi seçen Ortadoğulu turistler ve Araplar, son dönemde bu tercihlerini Karadeniz Bölgesi'ne kaydırmaya başladı. Yıllardır Arap turistler için doğal güzellikleri ile ekonomik fiyatlarıyla etkileyici ve çekici özelliğini koruyan Bursa, bu özelliğini yitirmeye başlıyor. Özellikle yılın ikinci yarısından sonra ciddi bir talep azalması yaşayan Bursa'nın bu konuda, kent dinamiklerinin oluşturacağı ortak akla ihtiyaç duyuyor. Vakit geçmeden konunun her yönüyle ele alınmasını isteyen Bursa Divan Otel Müdürü Özkan Özek, yoksa Bursa için büyük potansiyel olan Arap turistlerin, cazip fiyatlar nedeniyle de Karadeniz'i tercih edeceğini vurguladı. Her yıl ortalama 600 bin Arap turisti ağırlayan Bursa'da bu yıl yaşanan Arap turist sıkıntısının nedenlerini Divan Bursa Otel Müdürü Özkan Özek ile ele aldık. 


- Sizce Araplar'ın Ramazan ve sonrasına yönelik rezervasyonlarında rotayı Karadeniz'e çevirmesinin nedenleri nelerdir ? 

Sizlerinde bildiği gibi Ortadoğulu turistler ve Araplar uzun yıllardır Bursa'nın en önemli turist kitlesidir. 

Ancak içinde bulunduğumuz dönemde ciddi bir talep azalması ile karşı karşıya kaldığımızı söylemek isterim. Arapların Ramazan ve sonrasında Bursa yerine Trabzon'u tercih etmesinin birçok nedeni var. Bu nedenlerin başında "bölgesel fiyat politikası ve bölgesel cazibe" geliyor. 

Karadeniz bölgesinin Ortadoğulu turistler için başlattığı çalışmalar henüz çok daha yeni ve düşük fiyat politikası içerisinde ilerliyor. Bu yüzden de bölgenin pazarlaması yapılırken öncelikli amaç Arap turist çekmeye dayalı. Acenteler tarafından uygulanan Ortadoğu stratejilerinde paket tur seçenekleri ise Araplar için cazip bir tatil imkanı sunuyor. Çünkü Karadeniz'e giden bir Arap turist Trabzon dışında Samsun, Ordu, Rize ve Artvin gibi şehirleri de gezme fırsatı buluyor. 


- Araplar ve acenteler için fiyat politikasının önemli olduğunu belirttiniz. Sizce Bursa pahalı bir kent mi? 

Kentimiz sahip olduğu doğal güzellikleri, etkileyici kent kimliği, ulaşım alternatifleri ve marka kent yapısıyla aslında pahalı bir kent değil. Dünya genelinde Bursa gibi kentlere baktığınızda oldukça pahalı kentler görebilirsiniz. Arapların yıllar boyunca Bursa'yı tercih etmesinin nedeni de ekonomik bir kent olmasıydı. Araplar kente geldiklerinde bindikleri taksiden, yemek yedikleri restorana kadar ödedikleri fiyatlara dikkat ederler. Son yıllarda da birtakım kötü niyetli kişilerin Araplardan aldıkları yüksek bedeller nedeniyle bu durum Ortadoğulu müşterilerin gözünden kaçmadı. Eğer biz Arap turistlerin Bursa'ya gelmesini istiyorsak küçük esnafımızdan büyük işletmemize kadar birtakım düzenlemeler yapmalıyız. Turiste sahip çıkarak onların haklarını da göz ardı etmemeliyiz. Bu anlamda kent yöneticilerimiz ellerinden gelen tüm çabayı harcıyorlar. Umuyoruz ki bu çabalar ışığında gerekli sonuçlar alınacaktır. Arap turistlerin öncelikle tercihi şu an için Karadeniz gibi gözükse de bizler Bursa olarak gerekli çalışmaları yapabilirsek Arap turistleri tekrar Bursa'ya çekebiliriz. 


- Peki Arap turistler bir kente giderken hangi beklentiler ile gidiyorlar? 

Arap turistlerin öncelikli beklentileri; doğa ile baş başa bir ortam, etkileyici ören yerleri, alışveriş merkezleri, çarşılar ve deniz... Bunları buldukları kentlere ziyaret etmekte hiç tereddüt etmiyorlar. Çünkü onların asıl amacı ortalama 10 ila 20 gün olan tatil sürelerini dolu dolu geçirmek. Bu yüzden Arap turistler için bir kentin cazibe merkezi olması büyük önem taşıyor. 


- Geçen yıl ile bu yılı kıyasladığınızda ortaya çıkan tabloyu nasıl özetleyebilirsiniz ? 

Açıkçası gelen yıl yakaladığımız rakamlar ile bu yıl elde ettiğimiz rakamlar şuan için farklı bir tablo oluşturuyor. Geçen yılın aynı dönemine bakacak olursak doluluk oranlarımız bu yıl ciddi bir düşüş içerisinde. Ağustosun başına kadar doluluk tavan yapmış olsa da Ağustos sonrası için aynı şeyleri söylememiz şuan için pek mümkün değil. Arapların Karadeniz turlarına yönelmeleri bunun başlıca sebebidir diyebiliriz. 


- Arap turistlerin rotasını tekrar Bursa'ya çekmek için neler yapılmalıdır? 

Bunun başlıca yolu kentimizi Ortadoğu en iyi biçimde tanıtmaktan geçiyor. Bu çerçevede tüm paydaşlara önemli görevler düşüyor. Gerek kamu gerekse de özel sektör el ele vererek yeni aksiyon planları yapmalıyız. İçinde bulunduğumuz Bursa gerçekten çok özel bir kent. Bizlerde bu kenti en iyi şekilde anlatarak hedef kitlemizi buraya çekebiliriz. Yeter ki doğru stratejiler ve planlamalar yapalım. 


-Arap turistler kalıcı olarak Karadeniz'i tercih eder mi ? 

Karadeniz şu an Araplar için oldukça yeni bir cazibe merkezi. Kentteki genel fiyatların (alışveriş, yeme-içme vb.) Bursa'ya göre düşük olması da onların sevdiği bir durum. Ancak Arap turistin bir kentte ağırlanmasının ciddi de bir maliyeti var. Karadeniz bölgesi henüz bunu yaşamadığı için farkında değil. Bu yüzden de fiyatları düşük düzeyde seyrediyor. Bir ya da iki sene içinde Karadeniz bölgesi de fiyatlarını yukarıya çekmek zorunda kalacağı için Araplar açısından da fiyat uygunluğu ilk sırada olmaktan çıkacak. Araplar kalıcı olarak Karadeniz'i tercih eder mi sorunuza kısaca cevap vermek gerekirse; bunu en iyi gösterecek olan zamandır. Bu zaman içerisinde Karadeniz bölgesi ve Bursa'nın yapacağı stratejik hamleler oyunun gidişatını doğrudan etkileyecektir. Ancak benim kanaatim Arapların Bursa'dan kolay kolay vazgeçemeyeceği yönünde. Tabi biz doğruları yapmaya devam edersek. 


OTELCİLİK KALİTESİNDE BURSA'NIN YERİ TARTIŞILMAZ 

Bursa otelcilik sektörünün geldiği son noktayı görüyorsunuz ? 

Otelcilik sektörü ve hizmet kalitesi bakımında Bursa gerçekten ciddi bir gelişme gösterdi. Uluslararası standartlardan tutun yerel bazdaki kalite prensiplerine kadar birçok şeye en ufak detayına kadar özenle uygulanıyor. Bursa insanının sıcak, samimi ve örnek ev sahipliği işletmelerimize de yansıdığı için gelen misafirlerimizin neredeyse tamamı büyük bir memnuniyetle otellerden ayrılıyor. 


Son olarak Divan Bursa'nın genel durumu hakkında konuşmak istiyoruz. Bursa, Divan markasını oldukça sevdi ve sahiplendi. Sizce bu durumun ana nedenleri nelerdir ? 

Bildiğiniz gibi Divan Otelleri, Türkiye'de ISO 9001 kalite belgesi alan ilk otellerzinciridir. Başlangıcından bugüne, tüm tesislerinde ödün vermeden sürdürdüğü yüksek standartlarının yanı sıra kusursuz servis, yeniliğe açık üretim ve benzersiz müşteri memnuniyeti anlayışı ile de yarım yüzyıllık hizmet geleneğini oluşturmuştur. Bugün, Divan Otelleri Türkiye'nin önde gelen şehirlerinde ve yurtdışında stratejik önem taşıyan ülkelerde, misafirlerine geleneksel Türk konukseverliğiyle harmanlanmış Dünya standartlarında bir konaklama hizmeti sunmaktadır. Divan Bursa'da bunun en güzel örneklerin birisidir. Ortaya çıkan başarının ve gerçek itibarın bir rastlantı sonucu kazanılmadığını bugün itibariyle geldiğimiz noktadan görmemiz bizleri ayrıca mutlu etmektedir. 


Kent


Geri Dön