19 / 04 / 2024

Pakistan hükümeti 5 milyon liraya Van'da 3 okul inşa edecek!

Pakistan hükümeti 5 milyon liraya Van'da 3 okul inşa edecek!

Van'da meydana gelen depremlerin ardından Pakistan hükümeti tarafından gönderilen 5 milyon lira ile toplam 41 derslikli 3 okul yaptırılacak...



Van'da meydana gelen depremlerden sonra Pakistan hükümeti tarafından gönderilen 5 milyon lira ile toplam 41 derslikli 3 okul inşa edilecek.

Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerin ardından Pakistan hükümeti tarafından okul yaptırılması amacıyla Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı hesabına 5 milyon lira yatırıldı.

Paranın Van Valiliği hesabına aktarılması sonrasında Vali Mithatbey Mahallesi'nde inşa edilecek 24 derslikli lise için temel atma töreni düzenlendi.

Törende konuşan Vali Münir Karaloğlu, Pakistan ile Türkiye'nin iki kardeş ülke olduğunu ve Türkiye'nin yaşadığı her felakette Pakistan'ın yardıma koşan ilk ülkelerden biri olduğunu söyledi. 

Van'da yaşanan depremlerin ardından da Pakistan'ın büyük desteklerinin olduğunu anımsatan Karaloğlu, büyük fedakarlıklarla toplanıp Van'a gönderilen parayla lisenin temelini atmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Karaloğlu, Kurtuluş Savaşı döneminde Pakistan'daki toplantılarda konuşulanların herkes tarafından bilindiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"İnsanlar kolundaki bileziği, elindeki yüzüğü, 'Kurtuluş Savaşı'nda kullanılsın' diye gönderdi. Bunun karşılığında biz de Pakistan'ın her sıkıntılı olduğu dönemde yardıma koştuk. Kardeşlik bunu gerektiriyor. Kardeşlik karşılıksız sevmeyi gerektiriyor. Orada sel felaketi olunca ilk yardıma Sayın Başbakan'ımız ve muhterem eşleri Emine Erdoğan hanımefendi koştu. Selden zarar gören insanların acıları dindirilmeye çalışıldı. İşte bu iki milletin birbirini karşılıksız sevmesi ve kimin sıkıntısı varsa diğerinin de yardıma koşmasını gerektiriyor."


Pakistan hükümeti tarafından gönderilen 5 milyon lira ile kent merkezinde 24 derslikli lise ile Çaldıran'ın Yağbasan köyüne 5 derslikli, merkeze bağlı Karpuzalan köyüne de 12 derslikli iki okul yaptırılacağını kaydeden Karaloğlu, söz konusu para ile kentteki 3 okul ihtiyacının karşılanacağını dile getirdi.


Ekim ayına kadar 3 okulun da tamamlanmasının planlandığına değinen Karaloğlu, okulların açılışında Pakistan Başbakanı Nevaz Şerif'i Van'da görmek istediklerini ifade etti.


Bu konuda Türkiye-Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Van Van Milletvekili Burhan Kayatürk'ten destek beklediklerini anlatan Karaloğlu, "Sayın Başbakan'ımızla gelsinler bu okulları birlikte açalım. Eğer bunu başarabilirsek çok güzel etkinlik olur" ifadelerini kullandı.


Türkiye-Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Van Van Milletvekili Kayatürk ise kendi memleketi olarak gördüğü Pakistan'ın böyle bir yardımda bulunmasının kendisini memnun ettiğini belirterek, "Böyle bir yardım Pakistan için büyük bir fedakarlık. Pakistan'da kamu görevlileri, yeni tasarruf tedbirleriyle büyük fedakarlıklar gösterirken, peş peşe yaşadığı felaketlerle mücadele ederken, Van'a böyle bir yardımın yapılması çok anlamlıdır. Birileri Allah'tan korkmadan Türkiye'yi kaosun içine çekerken, Pakistan'ın birçok kentinde Başbakan'ımız ve Türkiye için destek mitingleri yapılıyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 24 derslikli lisenin temeli okunan dualar eşliğinde atıldı. 

AA


Geri Dön