26 / 04 / 2024

Pandemi emlak sektörünü canlandırdı!

Pandemi emlak sektörünü canlandırdı!

Koronavirüs salgını başladığında duraklama dönemi yaşayan ABD emlak sektörü yeniden canlandı.



Koronavirüs salgını başladığında duraklama dönemi yaşayan ABD emlak sektörü, bankaların kredi faizlerinde tarihi bir indirime gitmesiyle yeniden canlandı. Bu da ABD konut piyasası endeksinin Eylül'de Ağustos'a göre 5 puanlık artışla, 83 değerine yükselmesine sebep oldu. Bu, Aralık 1998 tarihinden bu yana kaydedilen en yüksek seviye.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, ABD Ulusal Konut Üreticileri Birliği’nin açıkladığı bu beklentilerin üstüne ulaşan değer, ekonomik normalleşmenin başlamasıyla Mayıs'ta yakalanan toparlanma eğiliminin de sürdüğünü belirtiyor.

Washington ve çevresinde Türkler arasında emlak sektörünün önde gelen isimleri arasında yer alan Turan Tombul, konut satışlarının geçen yılki rakamlara göre yaklaşık yüzde 15 arttığını belirtiyor. Bunun sebelerinden birinin faizlerin düşmesi olduğunu dile getirenTombul, ‘’Amerikan tarihinin en düşük faizleri, şu anda 10-15 yıllık faizler yüzde 2 ve 30 yıllık faizler yüzde 2 75. Faizlerin düşük olması nedeniyle şu anda iki odalı bir yerde kira ödemesiyle Washington dışında güzel müstakil bir ev almanın hemen hemen ödemesi aynı olduğu için tabii ki daha çok kişi ev almak istedi” dedi. Yine aynı sektörde görev yapan Arda Akbaş da aynı görüşe sahip. Akbaş, ‘’Başta herkes biraz bocaladı bir durulma oldu ama aynı zamanda devletin tedbirleriyle faizler çok düştü. Bir sürü insan bu avantajı kullanmak istiyor. Daha sonra almayı planlayan bile fikir değiştirip şimdi almaya başladı. Faizler de insanların alım gücünü çok değiştirdi. Geçen sene aynı büyüklükteki evi alamayacak insanlar bu faizlerle alabilme durumuna geçtiler’’ şeklinde konuştu.

Salgın her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de alışkanlıkları da değiştirdi. Maske takılması ve hijyen koşullarına dikkat edilirken, ev gezmek isteyenler için verilen randevular arasında en az 45 dakika bırakılıyor. Salgın dolayısıyla evleri artık sadece merak ettikleri için gezenlerin sayısı azalırken, gerçekten alma niyetinde olanlar geziyor.

Uzmanlar, piyasanın geleceği açısından oldukça umutlu şekilde konuşuyor.

Turan Tombul, “Emlak piyasasının olumlu seviyede devam edeceğini tahmin ediyorum. İnsanlar artık evde çalışacağını bildiği için evinde daha rahat çalışabileceği ve ofis kurabileceği büyük evler almaya karar verdi. Bu da tabii emlak sektörünü hareketlendirdi” derken, Arda Akbaş, “Bahar mevsimleri en büyük satışlarımızın olduğu zamanlar. O biraz ileriye kaydı. Çünkü ilk başta herkes ne yapacağını bilemediği için önce bir duraladı ama şimdi geçen seneye kıyasla artış bile var diyebilirim. Daha çok evden çalışma, evden okula gitme, biraz da insanları kalabalıklardan uzaklaştırmaya itti. Onun için daha şehir merkezinden uzağa doğru da bir kayma görüyoruz. Tabii biri gidince biri geliyor. Onun için bir hareketlenme var” dedi.

Türkiye’den Amerika’ya konut yatırımı yapanların sayısının bu süreçte azaldığını belirten Tombul, “Türkiye'den talepler daha önceki yıllara göre biraz daha düştü. Tabii bu Covid’den dolayı ekonominin ne olacağı, bir de tabii Türkiye'de bildiğiniz gibi dolar fiyatlarının yükselmesi yatırımcıları da etkiledi” dedi.

Salgının yayılmasını önlemek için alınan önlemler kapsamında devlet daireleri veya özel sektörde çalışanların mesailerini evden yürütmesi, düşük faiz oranları ve daha sakin ortamlarda yaşam isteği emlak sektöründeki hareketliliğin bir süre daha süreceğinin sinyallerini veriyor.

 

ABD'de bekleyen konut satışları Ağustos'ta rekor seviyeye yükseldi!


Geri Dön