16 / 04 / 2024

Divanhane Eski Karakol Binası'nın yıkımında flaş gelişme!

Divanhane Eski Karakol Binası'nın yıkımında flaş gelişme!

Tarihi Divanhane Binası'nın, yıkıma maruz kalmasının ardından flaş gelişme yaşandı. Divanhane Eski Karakol Binası'nın duvarları hiltiyle kırılırken proje alanına iş makineleri dahil edildi.



İstanbul'un Kasımpaşa semtinde bulunan Divanhane Binası'na Koruma Kurulu onayıyla tarihi eser koruma prensibinden uzak müdahaleler yapıldı. Çalışmanın gerçekleştiği Divanhane Eski Karakol Binası'nın duvarları hiltiyle kırılırken proje alanına iş makineleri dahil edildi. İBB'nin aldığı ihbarlar üzerine çalışma alanında incelemeler gerçekleştirilerek, tutanak tutmasından sonra Divanhane'de yapılan çalışmalar durduruldu. İBB, Koruma Kurulu kararının iptali için başvuru yapacak.

Divanhane Eski Karakol Binası nın yıkımında flaş gelişme!

Oda TV'de yer alan habere göre; Koruma Kurulu, 2015 yılında aldığı kararla 19. yüzyıla tarihlenen Divanhane Eski Karakol Binası’nın yıkılması kararlaştırıldı. Yıkılıp yeniden yapılması planlanan karar ve uygulama, tarihi hassasiyetle örtüşmeyen bir biçimde hayata geçirilmeye başlandı. İş makineli ve hiltili müdahale özgün duvarlar için risk oluşturdu. Ayrıca kurul kararında vurgulanan özgün malzeme kullanma imkanı da ortadan kalktı.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İstanbul’un hafızasına zarar veren çalışmaya sosyal medya hesabı üzerinden tepki göstererek Galata Kulesi’nde yapılan hiltili çalışmaya atıfta bulundu. Polat, “İstanbul tarihinin kaderi hilti mi? Galata Kulesi’nden sonra Sultan Abdülaziz Han’ın yaptırdığı Divanhane Kapısı Karakolu’nun da hiltilerle yıkılması ve kurul onayı ile daha geride taklidinin yapılması İstanbul’un tarihi kimliği için büyük yanlış. Acilen durdurulmalı” diye konuştu.

Divanhane Eski Karakol Binası nın yıkımında flaş gelişme!

İBB Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB), gelen ihbarların ardından harekete geçerek tarihi yapıda incelemeler gerçekleştirdi. İstanbul'un kültürel mirasları arasında bulunan eserde denetleme yapan ekipler, çalışmayla ilgili tutanak tuttu. Gelişme üzerine çalışmaya son verilirken İBB'nin, Koruma Kurulu kararının iptal edilmesi için başvuruda bulunacağına karar verildi.


Geri Dön