16 / 04 / 2024

Parselasyon ne işe yarar?

Parselasyon ne işe yarar?

Arazi üzerinde yapılan çalışmalardan biri olan parselasyon ile ham arazi imar parseline dönüştürülüyor. Peki, parselasyon uygulamaları kapsamında hangi işlemler, nasıl yapılır? Parselasyon ne işe yarar?



Parselasyon ne işe yarar?

Arazi üzerinde yapılan çalışmalardan biri olan parselasyon ile ham arazi imar parseline dönüştürülüyor.


Parselasyon planları imar planlarına göre yapılıyor. Bu işlemin onayı ise belediye ve mücavir alanlar içinde belediye encümeni, dışında da il idare kurulu tarafından veriliyor.


Parselasyon planlarının idarede asılı kalma süresi 1 ay olup; Bu süre sonunda uygulamaya geçmesi kesinleşen parselasyon planları tapu dairesine gönderiliyor. Peki, parselasyon ne işe yarar?


Parselasyon işleminin amacı...

Düzenli kentleşmenin sağlanması, yapılaşmanın kentsel alt ve üst yapı hizmetlerinden yararlanması için parselasyon çalışmaları yapılıyor. Bu işlem ile planlama alanında kalan arazi, imar planı hükümlerine uygun hale getiriliyor.


Parselasyon uygulamaları...

Parselasyon işlemlerinde ifraz, tevhit ve tahsis uygulamaları yapılıyor. Bu kapsamda öncelikle; ifraz ile araziler imar mevzuatına uygun olarak imar adası ve imar parseline dönüştürülüyor. 


Farklı imar parsellerinin imar mevzuatına göre verimli kullanılmasına engel olan durumların kaldırılması için iki veya daha fazla imar parsel birleştiriliyor.


İfraz ya da tevhit işlemleri sonrası oluşan yeni parsellerin imar adalarına dağıtılıyor. Aynı zamanda dağıtılan parsellerin maliklerine dağıtılması da tahsis işlemi ile yapılıyor.


Parselasyon planı nasıl hazırlanır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön