19 / 04 / 2024

Paylı mülkiyet hisse satışı!

Paylı mülkiyet hisse satışı!

Paydaşların paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. İşte, paylı mülkiyet hisse satışı!



Paylı mülkiyet hisse satışı!

Taşınmaz bir mal veya eşyaya birden fazla kimsenin belirlenen paylarla malik olma durumuna paylı mülkiyet deniyor. Paylı mülkiyete sahip olan paydaşların birbirlerine karşı bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor.


Paylı mülkiyette malikler, kendi aralarında oybirliğiyle anlaşarak yararlanma, kullanma ve yönetime ilişkin konularda kanun hükümlerinden farklı bir düzenleme yapabiliyor.


Hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. 


Paylı mülkiyet hisse satışı!

Paylı mülkiyete konu olan taşınmaz, paydaşların aralarında anlaşması halinde satılabiliyor. Medeni Kanuna göre bu durumda paydaşlara önalım hakkı doğuyor. 


Ancak satışın diğer paydaşlar tarafından onaylanmaması halinde bu konuda dava açılabiliyor. Bir taşınmaz maldaki ortak mülkiyet veya kullanım hakkının ortaklar arasında paylaşılması veya satılması suretiyle sona erdirilmesi için açılan dava ortaklığın giderilmesi davası oluyor.


Paylı mülkiyette ortaklıktan çıkarma!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön